Index Vakbarát Hírportál

Hiába a szerződés, nincs pénz az új gyermekklinika építésére Szegeden

2023. július 26., szerda 13:50 | aznap frissítve

Még 2016-ban írták ki azt az uniós pályázatot, amely 2020-ra ígérte, hogy kialakítják a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét. A 18,5 milliárd forint összköltségű projektből 11,6 milliárd forintot az unió áll, a feladat hat intézménynél a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásának fejlesztése lenne. A szegedi beruházás 4,3 milliárdért épült volna meg, de nincs rá pénz. Közben a szeged-csanádi püspök szállodája nemrég 520 millióval 3,8 milliárd forintra drágult.

A gyermek sürgősségi betegellátó osztály (SBO) új épületének megépüléséről tavaly még úgy nyilatkozott Fendler Judit, hogy „az országban több helyen is megvalósul vagy már megvalósult hasonló fejlesztés a kormány által támogatott uniós program által”.

A beruházással kapcsolatban ki is írták a közbeszerzést, amelyet 2022-ben az egykori fideszes kormánybiztos, Nemesi Pál többségi tulajdonában lévő cég, a Ferroép nyert meg, de hiába kötötték meg a szerződést, ugyanis nem lesz semmi a beruházásból.

Már készültek a kipakolásra, szinte minden leállt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a súlyos és életveszélyes, valamint a legbonyolultabb ellátásokat igénylő betegek ellátására új helyet jelölt ki, Budapesten, Pécsett és Debrecenben

– fogalmazott az Átlátszónak az egyik forrásuk, ami arra enged következtetni, hogy az egyetemet is váratlanul érte a forráshiány. De a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyik dokumentumából is ugyanez derült ki, ami június 27-i keltezésű.

Az SZTE és a Ferroép közötti szerződést 2022. augusztus 19-én írták alá, amiben volt egy kizáró ok, miszerint ha néhány feltétel nem valósul meg a szerződés megkötésétől számított hat hónapon belül, akkor a „Vállalkozó irányába bármiféle kártérítési, kártalanítási vagy egyéb térítési kötelezettség nélkül megszűnik”.

Az egyik ilyen feltétel pedig a „költségvetésében a Közbeszerzési Eljárás eredményeként kötendő szerződés teljesítéséhez kapcsolódó fedezet” megléte volt, ami mint kiderült, nem valósult meg. Ezek alapján az egyetemnek közadatigénylést küldött az Átlátszó.

A megkeresésében hivatkozott szerződés I.2. pontja késleltetett hatálybalépésről rendelkezik, ezen pontban rögzített időtartamon belül a hatálybalépéshez szükséges feltételek nem valósultak meg, így a szerződés nem lépett hatályba. A szerződés az I.2. pontjában rögzített 6 hónap elteltével automatikusan megszűnt forráshiány miatt

– derült ki az egyetem válaszából. Közben a lap megjegyezte, hogy a szeged-csanádi püspök szállodája nemrég 520 millióval 3,8 milliárd forintra drágult. 

Rovatok