Index Vakbarát Hírportál

Jó hír a budapestieknek, megúszhatnak egy áremelést

2023. július 27., csütörtök 06:18

Nem emelné a Fővárosi Önkormányzat a lakossági vízdíjat, csak azt szeretné elérni, hogy a gazdasági szereplők piaci áron kapják a vizet – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Elmondása szerint fenntarthatatlan, hogy Budapestnek a duplájába kerül a víz előállítása.

Mint megírtuk, több portál is arról értesült, hogy öt köbméteres fogyasztás felett hamarosan piaci árat kell fizetni majd a vízért. A vízműveket tömörítő szakmai szervezetek szerint már nem lehet fenntartani a tíz éve változatlan árakat, mert Magyarország vízvezeték-hálózata tragikus állapotban van.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke akkor elmondta, hogy a jelenleginél bonyolultabb díjrendszerre van szükség, a kifejlesztése pedig hosszú hónapokat vesz igénybe. Leghamarabb 2024. január 1-től várható kézzelfogható eredmény.

Az ATV Híradó beszámolója szerint a Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint az egy háztartásra jutó átlagos ivóvíz-felhasználás évente 87,92 köbméter, havonta 7,33 köbméter, naponta 0,24 köbméter.

Úgy tudni, az Energiaügyi Minisztérium azt tervezi, hogy ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes, efölött az átlagosan 7,33 köbmétert használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének. 

Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat úgy vélekedik, hogy nem kell új jogszabály, csak a jelenlegit kéne betartani.

Lehetőség van arra, hogy a lakossági díj kedvező maradjon, alacsony maradjon, maradjon a támogatott lakossági díj, de a gazdasági szereplőknek ma is azt mondja a jogszabály, hogy meg kell velük fizettetni a vízszolgáltatás költségeit, ezt 10 éve nem teszi meg a miniszter

– magyarázta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a ATV Híradónak.

Hozzátette, hogy Budapestnek a költségvetéséből kellene pénzt beletenni a Fővárosi Vízművekbe, hogy fenntartsa a működését, és mint mondta, veszteséggel kiszolgálja a gazdasági társaságokat. A Fővárosi Önkormányzat jelenleg 8 milliárd forintos mínuszban van, augusztusra várhatóan mínusz 40 milliárdra süllyed az önkormányzat költségvetése – mondta a főpolgármester-helyettes.

Rovatok