Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen drágult az üzemanyag, de ez még semmi ahhoz képest, ami jöhet

2023. július 29., szombat 05:58

A gyenge forint és az erősödő dollárnak köszönhetően tovább drágulhatnak az üzemanyagok. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt reméli, a 650 forintos határt nem lépjük át.

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 13 forinttal, a gázolajé 12 forinttal nőtt. A 95-ös benzinért átlagosan 612 forintot, a gázolajért 598 forintot kell fizetni.

A kutak közötti árkülönbség is egyre nagyobb. Tehát az autópályák mellett akár 50 forinttal drágábban is tankolhatunk, mint mondjuk egy városi, vagy egy kisebb töltőállomáson, vagy egy automata benzinkúton, úgyhogy mindenképpen érdemes tervezni, mert elég komoly különbségeket tapasztalhatunk a kutak áraiban

– mondta az ATV-nek Bujdosó Eszter a holtankoljak.hu szakportál vezetője. A szakember szerint a drágulás oka, hogy emelkedett a brent kőolaj ára, a forint árfolyama pedig gyengül a dollárhoz képest.

Én azt hiszem, hogy további jelentősebb áremelkedésre nem kell számítani, tehát a 650 forintos szintet nem fogjuk elérni a következő két hónapban. Hogy az ősz végén mi lesz, az nagy kérdés, az ősz indulásával azért a gázolaj ára mindig emelkedni kezd

– mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az üzemanyagárstop kivezetését követően volt a legdrágább az üzemanyag. Idén januárban és februárban  volt olyan kút, ahol 700 forint fölött lehetett tankolni. Ezt követően a forint erősödött a dollárral szemben, és mérséklődött az olaj ára is, ezért csökkenhettek az árak. 

Rovatok