Index Vakbarát Hírportál

Belefúrtak egy fába Budapesten, majd gázolajhoz hasonló anyagot öntöttek bele

2023. július 29., szombat 14:51

Budapest XV. kerületében valaki belefúrt egy fába, majd a törzsébe gázolajhoz hasonló anyagot juttatott. Bardóczi Sándor főtájépítész értetlenül áll az eset előtt.

Bardóczi Sándor arról írt Facebook-oldalán, hogy

a XV. kerületi Gábor Áron utcában valaki belefúrt többször az egyébként életképes fasori japánakác gyökérnyakába, törzsébe, és gázolajat vagy ahhoz hasonló anyagot / vegyszert juttatott be a fába, hogy az elpusztuljon. A károkozás valószínűleg friss, a fán még nem mutatkoztak a mérgezés jelei.

A budapesti főtájépítész úgy látja, rendszerint akkor történik ilyen,

Azért is értetlenül állnak az eset előtt, mert láthatóan itt egyik fenti körülmény sem megalapozott. Az ügyben rendőrségi bejelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, kiszámolják a kárt, ha pedig a fa veszélyessé válik, akkor kivágják és pótolják.

A főtájépítész kifejtette: „Települési Zöldinfrastruktúra Kerettörvény. 2009 óta mondjuk, hogy erre van szüksége az önkormányzatoknak, hogy többek között meg tudjuk védeni a ránk bízott zöldvagyont. Látható mértékű, az ilyen barbarizmust elrettentő mértékkel bírságolni képes felhatalmazásokkal. Mert ami itt történt, az szégyen, de csak a jéghegy csúcsa a közterületi zöldkárokozások terén”.

Rovatok