Index Vakbarát Hírportál

Meghalt két ember a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban történt robbanásban

2023. július 29., szombat 09:00

Súlyos baleset történt márciusban a szigetszentmiklósi ipari park egy hulladékkezelő és -feldolgozó üzemében. Egy darálógép felrobbanása miatt két ott dolgozó betanított munkás belehalt a sérüléseibe. Az atlatszo.hu közölte, az üzemben rendszeresen történnek balesetek.

Felrobbant egy gép a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében márciusban. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság balesetről írt közleménye szerint kisebb tűzeset történt, három ott dolgozó ember pedig megsérült. Az atlatszo.hu legújabb információi szerint a katasztrófavédelem nem adott hírt arról, hogy

a tűzeset halálos áldozatokkal is járt, ketten belehaltak a súlyos égési sérüléseikbe.

A portál közadatigénylés után kapott pontos információkat a baleset körülményeiről. Eszerint 

a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta.

Mint írták, az üzemben 2022-ben is tűz ütött ki, ezt követően az érintett gépet jó ideig nem használták. Azonban idén márciusban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a gépet, és a vezetés utasítására újra üzembe helyezték. Másnap a darálógép kitakarítására adtak utasítást, amelyet egy külföldi betanított munkás végzett el.

Habár a dolgozó korábban már végzett ilyen munkát, a gép takarítását nem a megszokott módon végezte el, ez pedig robbanást idézett elő. A balesetben a munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy belehalt sérüléseibe. A közelében dolgozók közül ketten megsérültek, egyikük hosszas kórházi kezelés után szintén nem élte túl sérüléseit, a harmadik munkás könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

A munkavédelmi hatóság megállapította, a munkások nem részesültek megfelelő munkavédelmi oktatásban, így

a SungEel Kft. súlyosan és közvetlenül veszélyeztette  három munkavállalójának egészségét és testi épségét, ezért június végén a legmagasabb összegű, 10 millió forintos bírsággal sújtották a céget.

Az atlatszo.hu kifejtette, a céget korábban több alkalommal is megbírságolták dolgozói veszélyeztetése miatt. A rendőrség jelenleg is vizsgálja a halálos áldozatokkal járó balesetet.

Rovatok