Index Vakbarát Hírportál

Ebben a városban akár kétharmaddal is nyerhet az ellenzék

2023. július 29., szombat 17:03

A Závecz Research felmérése azt mutatja, hogy Szombathelyen – ha Hende Csaba lesz a Fidesz–KDNP jelöltje 2024-ben – magabiztos győzelmet arathat a város jelenlegi polgármestere, az MSZP-s Nemény András. Az EP-választáson viszont egyértelmű lehet a kormánypártok fölénye.

A Závecz Research az LMP Vas megyei szervezetének megbízásából, a város felnőtt népességét reprezentáló 800 fő telefonos megkérdezésével mérte fel a szombathelyi politikai erőviszonyokat.

A megkérdezettek 63 százaléka tervezi biztosra részvételét a jövő évi választásokon. A Závecz kutatásában két lehetséges vetélytárssal számoltak: a várost jelenleg is vezető Nemény Andrással, valamint a kormánypárti Hende Csabával.

Az szinte biztos, hogy Nemény András – aki 2019-ben néhány száz szavazattal győzte le a Fidesz–KDNP jelöltjét, Balázsy Pétert – újra az ellenzéki pártok támogatását élvezve indul a választáson. A kormánypártok jelöltjének kiléte továbbra is kérdés.

Ha végül valóban a térség országgyűlési képviselőjét, Hende Csabát indítja a Fidesz, a Závecz kutatása szerint a megkérdezettek 55 százaléka voksolna Nemény Andrásra, míg Hende Csaba csak 33 százalékig jutna. 12 százalék nem adott választ – írja a hvg.hu.

Ebben a forgatókönyvben a választani tudó biztos szavazók körében még egyértelműbb a polgármester támogatottsága: 65 százalék szavazna Nemény Andrásra, 35 százalék Hende Csabára. Az EP-választáson viszont így is toronymagasan nyerne a Fidesz, a részvételt tervező, választani tudók körében 47 százalékra mérték a kormánypártot.

Rovatok