Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a hidegfront, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2023. július 30., vasárnap 06:03

Vasárnap sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. A nappali maximumok 22 és 32 fok között alakulnak.

Vasárnap gyakran takarhatják felhők a napot, és sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Napközben egyre többfelé északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetnek – írja az Időkép.

Hajnalban 15 és 21 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben 22 és 32 fok között alakulhatnak a maximumok, délkeleten lesz a legmelegebb, hűvösebb pedig a tartósan felhős, csapadékosabb tájakon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és felhőszakadás miatt az egész országra kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Mint írják, ezeken a területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat, de intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Jön a hidegfront

Vasárnap egy hidegfront érkezik, így az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok és keringési problémák is jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A felhősebb, csapadékosabb idő miatt sokfelé alacsonyabb lesz hő- és komfortérzetünk. Nehéz nap vár a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! A fülledtebb idő miatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok is.

Délelőtt tíz és délután négy óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, illetve a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok