Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány szerint a szlovák külügynek vagy rossz a rövid távú memóriája, vagy hazudik

2023. július 30., vasárnap 15:08

A szlovák külügyminiszter arra kérte Szjjártó Péter magyar külügyminisztert, hogy ne beszéljen országa nevében úgy, hogy előtte nem kérte ki a véleményüket. Mint mondta, nem emlékszik olyan vitára, ahol azt mondták volna, a háború még négy évig folytatódik. A magyar kormány szerint azonban a miniszternek vagy rossz a memóriája, vagy hazudik.

Mint megírtuk, Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter a közösségi oldalán üzent Szijjártó Péternek, és arra kérte a magyar kollégáját, hogy ne mondja meg, mások mit gondolnak, mielőtt megkérdezné arról őket. Wlachovsky Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, hogy az Európai Unió úgy véli, az orosz–ukrán háború még évekig elhúzódik.

Az EU 27 tagországból áll. Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik. Akár holnap is véget érhet

– írta Wlachovsky, hozzátéve, hogy szerinte a probléma nem az EU, hanem Oroszország. Ehhez kapcsolódóan magyar nyelven zárta bejegyzését: „Ruszkik, haza! Legyen béke! 1956” – írta.

A szlovák külügyminiszter üzenetére most Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált a közösségi oldalán. Az államtitkár szerint Miroslav Wlachovskynak vagy rossz a rövid távú memóriája, vagy hazudik.

Menczer Tamás szerint ugyanis az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő négy évben évente 5 milliárd eurót kellene költeni arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzák. A szlovák külügyminiszter ezt a javaslatot nem ellenezte – tette hozzá.

Kérdés: ha a következő 4 évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? A magyar álláspont változatlan: mi azonnali tűzszünetet és békét akarunk!

– fogalmazott bejegyzésében az államtitkár.

Rovatok