Index Vakbarát Hírportál

Bojkottáltak a kormánypártiak, üres padsorokhoz beszéltek az ellenzékiek

2023. július 31., hétfő 14:29

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott hétfőn a parlament. A kormánypárti képviselők hiánya miatt határozatképtelen ülés a napirend előtti felszólalások után véget ért.

Az ellenzéki kezdeményezésű rendkívüli ülés napirendi pontjai között szerepelt

„Globális és hazai oligarchákat kell etetniük”

Kanász-Nagy Máté azzal kezdte, szomorúan állapítja meg, hogy a kormánypárti képviselők, valamint a kormány tagjai

ennyire veszik komolyan a parlament működését, nem tisztelik a Ház tekintélyét, hogy megjelenjenek ezen az ülésen.

Az LMP politikusa arról beszélt, hogy folytatódik a kormány politikája, „akkumulátorgyarmattá” akarják tenni Magyarországot. „Szijjártó Péter azért repül Kínába, hogy ott közöljék vele a vezetők döntését” – vélekedett az ellenzéki képviselő.

„Itt állunk 2023 júliusának utolsó napján, az emberiség történetének legforróbb hónapjának végén, elértük a másfél fokos felmelegedést” – fogalmazott Tordai Bence, hozzátéve, ez már nem a globális felmelegedés, hanem a globális hőség korszaka.

A Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy vízhiányos helyzetben hoznak az országba akkumulátorgyárakat, de „már nem büszkék rá, úgy kell megtudni, hogy újabb üzem létesül, hogy nem Szijjártó Péter áll ki, hanem egy eldugott magazinból derül ki”. Tordai Bence szerint a fosszilis energiákkal kapcsolatban is tévúton jár a kormány, most a fogyasztókkal fizettetik ki „az elszúrt energiapolitikájuk árát”.

Toroczkai László úgy látja,

azért jöttünk össze, mert a balliberális pártok parancsba kapták a gazdáiktól, hogy beszéljenek Svédország NATO-csatlakozásáról. Önöknek valahogy meg kell szolgálni, hálásnak kell lenni a sok amerikai különútért, kiképzésért.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke ezután arról beszélt, hogy „üres az államkassza, újabb és újabb sarcokat vetnek ki a dolgozó magyarokra, akik azon gondolkodnak, hogyan tudnak elmenekülni ebből az országból”. Toroczkai László azt gondolja, hogy ugyanaz a helyzet, mint 2010 előtt: „Globális és hazai oligarchákat kell etetniük, ennek a dolgozó magyarok fizetik meg az árát”.

„Navracsics Tibor miért nem mondott még le?”

„A Fidesz végzetes módon elhanyagolja a magyar egyetemi világot, ennek tanújelét adták ma is, nem jöttek el a rendkívüli ülésre” – hangzott Brenner Koloman felszólalása.

Navracsics Tibor miért nem mondott még le? Megígérte, hogy abban a pillanatban, ha nem jönnek az uniós források, veszi a kalapját. Hol a kalapja miniszter úr? Kérdezném, ha itt lenne, de nincs itt

– húzta alá a Jobbik-Konzervatívok politikusa, hozzátéve, GDP-arányosan legalább 8 százalékra kellene emelkednie az oktatásra fordított összegnek.

Komjáthi Imre kijelentette, hogy az MSZP támogatja Svédország NATO-csatlakozását, majd arról beszélt, „egyre kegyetlenebb, kiszolgáltatottabb dolog ma Magyarországon megöregedni”.

A szocialisták társelnöke többek között azt kérte, állapodjanak meg abban, hogy meghatározott ideig nem emelik a nyugdíjkorhatárt. Megemlített egy olyan javaslatot is, amely alapján azokban a munkakörökben, „ahol a kor tudást nemesít és kevésbé a fizikai kihívás a döntő”, lehetővé kellene tenni a nyugdíj melletti munkavállalást, például a tanárok és orvosok esetében.

Gelencsér Ferenc beszéddel készült az ülésre, de látta, hogy

nincsenek a munkahelyükön a kormánypárti képviselők. Miért nem képviselik a választóikat, miért veszik fel a fizetésüket, ez jelentené a képviseletet?

A Momentum elnöke úgy látja, a kormánypártiak távolmaradásának az az üzenete, hogy őket nem érdekli Magyarország biztonsága. „Morális egytálétel” azt állítani, hogy vannak háborúpártiak az országban – jegyezte meg Gelencsér Ferenc, leszögezve, Svédország NATO-tagsága erősítené Magyarország biztonságát is, miközben „a kormány Brüsszelbe jár keménykedni, de Ankara és Moszkva előtt rendszeresen térdre rogy. Bohózat, nyilvános közröhej, amit csinált a kormány”.

Varju László szerint „súlyos bűnöket” követ el a kormány, de nincs a teremben Orbán Viktor, „mert nem akar szembenézni a rémtetteivel”.

A DK politikusa kifejtette, az Erasmus- és a Horizont-programok folytathatósága érdekében benyújtották a törvényjavaslataikat, amelyek kizárják a fideszes politikusokat az egyetemi alapítványok vezetéséből, ezt Orbán Viktor „csettintésére” elfogadhatná a parlamenti többség, „de Orbán Viktor nincs itt, nem csettint, és nincs tanulási, kutatási lehetőség”.

Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője levélben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy a kormánypárti frakciók nem vesznek részt az ülésnapon. A napirend előtti felszólalások után megállapították, hogy határozatképtelen az ülés, ezért az idejekorán véget ért.

(Borítókép: Az Országgyűlésellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése 2023. július 31-én. Fotó: Kovács Attila / MTI )

Rovatok