Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, hol tankoljuk tele a kocsit, mutatjuk, hol olcsóbb

2023. augusztus 1., kedd 13:09

A forint árfolyama és a kőolaj világpiaci ára határozza meg a hazai üzemanyagárakat. Szerdától jelentősen emelkednek az árak, de ez még nem minden. Nagyon meg kell néznünk, hogy hol tankolunk.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a benzin ára bruttó 12 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 15 forinttal emelkedik szerdától.

Az aktuális átlagárakat figyelembe véve szerdától az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

A drágulás hátterében a forintárfolyam és a kőolaj világpiaci ára húzódhat meg.

Őszintén remélem, ennek nem lesz folytatása, és ebben a tartományban maradnak az árak. A következő néhány napban, hétben az üzemanyagárak forintérzékenyek lesznek. Ha visszaerősödik a devizánk, akkor stagnálhatnak az árak – esetleg csökkenhetnek –, de amennyiben folytatódik a gyengülése, óhatatlanul áremelkedés várható

– mondta az Indexnek Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Nem mindegy, hogy hol tankolunk

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint tartogathatnak még meglepetéseket az elkövetkezendő hónapok a hazai benzinkutakon, de az elemzők egyelőre nem számítanak arra, hogy eléri a 650 forintos literenkénti lélektani határt a benzin vagy akár a gázolaj ára.

Nem mindegy, hol tankoljuk tele a kocsit, ugyanis az egyes kutak közötti árkülönbségek egyre nőnek. Az autópályák mellett akár ötven forinttal drágábban is tankolhatunk, mint egy városi vagy egy kisebb töltőállomáson, vagy esetleg egy automata benzinkúton

– mondta a szakértő a HAON-nak, hozzátéve, hogy mindenképpen érdemes tervezni, mert elég komoly különbségeket tapasztalhatunk az üzemanyagtöltő állomások áraiban.

 A korábbi évekhez képest 2023-ban brutálisan visszaesett a hazai benzinkutak forgalma, csaknem 20-30 százalékkal kevesebben tankolnak

– mondta Bujdos Eszter, aki szerint a lakosság tekintetében némi erősödés figyelhető meg a nyári időszakban, azonban korántsem keresik fel annyian a benzinkutakat idén nyáron, mint ahogyan azt várták.

Rovatok