Index Vakbarát Hírportál

Csókkal is csempésznek drogot a magyar börtönökbe

2023. augusztus 1., kedd 20:37

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) 2017-ben indította „kölyökkutyaprogramját”, amelynek köszönhetően idén nyáron már csaknem 150 eb segíti a hazai börtönök biztonságos működését. Az őrző-védő munka mellett jelentős kihívást jelent a kábítószer-csempészet, amelyben a bűnözői kreativitás nem ismer határokat vagy börtönfalakat.

„A látogatások alkalmával használt csempészési módszerek változatosak lehetnek, de a pelenkába rejtett, a csók alkalmával szájba átadott kábítószer a hazai és nemzetközi viszonyokban is jól ismert taktika” – mondja az Indexnek Somogyvári Mihály bv. ezredes, a BvOP Központi Kivizsgáló és Módszertani Intézetének főosztályvezetője.

Az elítéltek hozzátartozói előszeretettel veszik igénybe a Posta szolgáltatásait a kábítószer becsempészésére. Somogyvári Mihály szerint a kábítószert nagyon könnyű postai csomagként álcázni.

A dizájnerdrogok legelterjedtebb börtönön belüli fogyasztási megoldása, hogy azt valamilyen hordozóanyagra – jellemzően papírra – felfújják, majd kiadagolva elszívják.

Az így beküldött magazinok egyes lapjai, keresztrejtvények meghatározott kockái, gyermekrajzok, szerelmes levelek jól álcázható rejtési felületet jelentenek

– állítja az ezredes, aki szerint a dizájnerdrogok a változó összetételükből fakadóan gyakran műszeresen is nehezen lekövethetők.

Ugyancsak népszerű drogcsempészési módszer: a börtönfal fölötti bedobálás.

Angliában már katapultgépekkel és nyílpuskával is megkísérelték növelni a módszer hatásfokát, de volt, hogy döglött állatokba – patkány, galamb – varrták be az anyagot, és azt dobták be a börtön udvarára, ahol a fogvatartottak szedték össze, és próbálták bejuttatni a részlegekre.

A börtönökben 22 kábítószer-kereső kutya szimatol

„Hamarosan már csaknem 150 szolgálati kutya segíti a hazai börtönök biztonságos működését. A büntetés-végrehajtásnál jelenleg 99 járőr-, 22 kábítószer-kereső és 2 nyomkövető kutya teljesít szolgálatot” – tájékoztatta szerkesztőségünket Makula György bv. ezredes. A BvOP kommunikációs igazgatója szerint további 15 kutya tanfolyamot végez, sikeres vizsgát követően idén nyáron már ők is bevethetők lesznek a rácsok mögött.

Az őrző-védő kutyák jelenléte rendkívül fontos a büntetés-végrehajtási intézetekben a biztonság érdekében, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzési és felderítési tevékenység során a kábítószer-kereső és nyomkövető kutyák munkája is

– állítja az ezredes. Tapasztalataik szerint szolgálati célra, őrző-védő munkára elsősorban a német juhászkutya, malinois és holland juhászkutyafajták vagy ezek keverékei alkalmazhatók. Keresőmunkára vadász- és egyéb fajtájú kutyák is rendszeresíthetők.

Kölyökkutyaprogram a börtönben

A büntetés-végrehajtás 2017-ben indított „kölyökkutyaprogramjának” köszönhetően ma már biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálati eb utánpótlás-nevelése a hazai börtönökben.

a börtönök kábítószer-kereső kutyái egyre több tiltott tárgy felkutatására alkalmasak, többek között az új pszichoaktív anyagok szagát is felismerik és jelzik.

Ilyen a Váci Fegyház és Börtönben szolgálatot teljesítő Zserbó kutya, akit néhány hetes kora óta kábítószer keresésére képeznek.

A saját tenyésztés egyik nagy előnye, hogy a kutya szó szerint beleszületik ebbe a speciális munkavonalba, így később könnyebb kezelhetőség, hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között. Katyi Laura bv. törzsőrmester Magyarország első női kutyavezetőjeként 2018-ban szerelt fel a testülethez. Belga juhászkutyájával, Darcóval 2021 óta állnak a Budapesti Fegyház és Börtön szolgálatában.

Darco járőrkutyaként a börtön rendjéért felel: Laurával nap mint nap figyelemmel kísérik a fogvatartottak mozgatását, szabad levegőn tartózkodását, ellenőrzik a külső területen végzett fogvatartotti munkáltatást

– mondja Makula György. Az ezredes hozzáteszi: Darco folyamatosan képzéseken vesz részt, amelyek során olyan helyzeteket gyakorol, amelyek a börtönökben előfordulhatnak.

(Borítókép: Katyi Laura bv. törzsőrmester és kutyája, Darco. Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

Rovatok