Index Vakbarát Hírportál

Zivatarral és jégesővel rúgja ránk az ajtót a kedd

2023. augusztus 1., kedd 06:12

Kedden a délelőtt még országszerte naposan indul, de délutánra hidegfront érkezik térségünk fölé. A nyugati és délnyugati vármegyékben heves zivatarok várhatóak, az ország északi részén akár jégeső is lehetséges. Napközben az átlaghőmérséklet 26 és 33 fok között várható, de ez a záporok és zivatarok után jelentősen visszaeshet.

Kedden délelőtt még napos idő várható, kora délutánra viszont északnyugat felől hidegfront érkezik hazánkba. Folyamatosan vastagszik majd a felhőzet, és a nap második felében, főleg az ország északi részén és a Dunántúlon eső, zápor, zivatar és felhőszakadás várható, sőt, néhol akár jégeső is lehetséges. 

Heves zivatar kialakulására a nyugati és délnyugati megyékben van esély, és estére már a Dunától keletre is megérkezik az eső – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délies szél élénk lesz, a hidegfront mögött északnyugat felől többfelé északnyugatira fordul a légmozgás. A zivatarok környezetében gyakoriak lesznek a viharos széllökések is.

Napközben az átlaghőmérséklet 26 és 33 fok között lesz, viszont a záporok és zivatarok után visszaeshet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi vármegyékre adott ki figyelmeztetést zivatar miatt:

A következő vármegyékre pedig felhőszakadás miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat:

Érezteti hatását a hidegfront

Az orvosmeteorológia szerint kedden a felmelegedés hatására az arra érzékenyeknél előfordulhat migrén, dekoncentráltság és fáradékonyság, este viszont már inkább a hidegfront hatása érvényesül, emiatt fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek. 

A zivatarok környezetében az asztmás panaszok erősödhetnek fel, és sajnos az időseket és szívbetegeket is megviselheti az időjárás, ők lehetőleg kerüljék a nehezebb fizikai terhelést – olvasható az Időképen.

Szerdán ugyan előfordulhatnak záporok, főleg az ország északi részein, de jellemzően napsütéses idő várható. A nyugati és déli szél felélénkülhet, akár erős is lehet. A maximum-hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok