Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Magyarországra a félelmetes undulatus asperatus

2023. augusztus 1., kedd 21:20

Lélegzetelállító hullámfelhők miatt borult sötétbe az ország középső része. A hullámfelhők nem mindig jeleznek vihart, kedden azonban másképp történt Magyarországon. A hidegfront folyamatosan halad kelet felé, a szerda reggeli órákban köd képződhet.

Korábban megírtuk, főleg az ország északi részén és a Dunántúlon eső, zápor, zivatar és felhőszakadás várható, sőt néhol akár jégeső is lehetséges. Ennek megfelelően a délutáni órákban nyugat-északnyugat felől egy hidegfront érkezett, amely miatt többfelé viharossá fokozódott a légmozgás.

FONYÓD-VÁRHEGYEN PÉLDÁUL 98 Kilométer/ÓRÁS LÖKÉST RÖGZÍTETTEK.

De nemcsak szél, hanem eső is érkezett, nyugaton többfelé zivatarok formájában. Szombathelyen például délután 6 óráig 35 milliméter hullott.

Emellett a különös időjárási jelenségek közé tartozott, hogy a délutáni órákban feleakkora volt a hőmérséklet-különbség az ország északnyugati részén fekvő Kendig-csúcson, mint az ország keleti, középső részén, ahol 32 fokot is mértek.

Az esős, viharos időjárással jár az is, hogy látványos, de olykor félelmetesnek tűnő felhők jelentek meg az égen a délutáni órákban a Dunántúl keleti tájai és a középső országrész felett. A felhők úgynevezett undulatus asperatus felhők voltak.

Az undulatus asperatus a hullámzó vagy zavaros megjelenéséről kapta a nevét. Ezek a felhők általában vihar előtt alakulnak ki, és szinte hullámzó tengerként néznek ki az égen. A nevük latin eredetű, és „zavaros hullámokat” jelent. A meteorológusok még mindig tanulmányozzák ezt a felhőtípust, hogy jobban megértsék, milyen körülmények és milyen időjárási viszonyok között alakulnak ki – írja az Időkép.

Reggelre ködre ébredhetünk

A csapadékzóna éjszaka még tovább vonul kelet felé, többfelé esőt, záport, helyenként zivatart okozva. Reggel már csak a Tiszántúlon és a déli határnál lehet eső, zápor.

A front mögött északnyugat felől határozottan szakadozik, csökken a felhőzet, de a szélvédett tájakon pára- és ködfoltok is képződhetnek.

Az északnyugati-nyugati szél a front mentén megélénkül, a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok