Index Vakbarát Hírportál

„Éreztem, hogy marcangolja az orromat” – egy fiatal lányra támadott a kutya

2023. augusztus 1., kedd 07:39

Ramóna több mint két éve nővére társaságában ment el beszélgetni két falubeli fiúhoz, ahol kutyatámadás áldozata lett, az állat leharapta az orrát.

Egyed Ramóna az RTL Fókusz című műsorában beszélt arról, hogy amikor odaértek, a fiúk édesapja azt mondta, ne engedjék be a lányokat, mert a kutya szét fogja őket szedni. A férfi be is zárta az állatot. Azonban amikor megérkezett a másik fiú, ő kiengedte a kutyát.

Azt mondták, simogassam meg, mert legközelebb megismer és nem fog bántani. Megsimogattam. Akkor se bántott. Igazából még csak nem is vakkantott

– mondta Ramóna. A kutya azonban ekkor nagy morgás közepette nekiesett a lánynak.

Éreztem, hogy marcangolja az orromat, de fájdalmat nem éreztem a sokktól

– mesélte. Ramóna szerint a mellette álló fiú elfutott, nem segített neki, amikor a kutya elengedte, a lány visszament a nővéréhez, aki elkezdett sikongatni, hogy nincs meg az orra.

Ramóna szülei siettek a lány segítségére.

Nem is értem, hogy miért, mikor súlyosan vérzett és az orra hiányzott. Azt a látványt nem kívánom egyetlen szülőnek sem, ami ott fogadott minket

 – mondta Ramóna édesapja. 

Ramónát Nagykanizsára szállította a mentő. Jégbe rakva vitték a fűben megtalált orrát is, és egy specialista visszavarrta azt, de hiába. Ramóna édesapja szerint nem kellett volna jégbe tenni a lány orrát, ebben ő is hibásnak tartja magát. Az orvosok ugyanis azt mondták nekik, hogy langyos vízbe kellett volna tenni. Mivel jégbe tették, elősegítették a sejtek pusztulását.

Én nem emlékszem a műtétemre, mert elaltattak. Miután felkeltem, sem tudtam megnézni az orromat. Nem mertem

– mondta Ramóna. Miután napokig nem indult meg a vérkeringés az orrában, amputálni kellett.

Sírtam. Azt mondták, hogy jó lesz a felrakható orr, de én megmondtam, hogy azt nem akarom. Milyen lenne egy ilyen fiatal lánynak a felrakhatós orr?

– emlékezett vissza a lány, akinek a helyreállító műtétjét senki sem vállalta, mert porcok hiányában nem lehetett mire építkezni. Később ajánlottak egy plasztikai sebészt, így jutott el a Semmelweis Egyetem Fül-, Orr-, Gégészeti Klinikájára.

Nagyon rosszul sikerült a műtét

A lánynak rossz érzése volt a műtét előtt, úgy gondolta, hogy nem fog felébredni. Sajnos így is lett. A műtét után baktérium került a szervezetébe, és vérmérgezést kapott. Leállt a szíve, újra kellett éleszteni. A veséi károsodtak, ahogy a mája és a tüdeje is. Az orvosok azt mondták, mindössze 10 százalék esélye van a túlélésre, de magához tért és rohamosan javulni kezdett az állapota.

Sokan nem hiszik el. Én találkoztam angyalokkal is, érzékeltem anyáékat, kiszálltam a testemből és ott álltam anyáék mellett

– mesélte a lány.

A baleset óta 47-szer járt Budapesten, nem csoda, hogy a családnak kimerültek az anyagi keretei. Ramóna egy idősek otthonában volt ápoló korábban, most hetente háromszor dialízisre jár, dolgozni nem tud.

A leszázalékolási kérelmét elutasították arra hivatkozva, hogy nem dolgozott eleget. Ráadásul most az édesanyja is kórházba került, édesapja egyedüli családfenntartó.

A férfi a Magyar Közútnál dolgozik, kollégái már többször is meglepték, összefogtak, és gyűjtést szerveztek. A cégtől is kapott és máig kap is segítséget.

A két fiútestvér a rendőrségen elismerte a felelősségét, egy év felfüggesztettre ítélték őket. Ramóna állapota után viszont nem érdeklődtek azóta sem. A lány egyszer találkozott az édesanyjukkal, aki őt hibáztatta. Ramóna nem érti ezt, de nem akar foglalkozni vele. A családjától kapja az erőt, valamint a barátjától, aki végig kitartott mellette.

Rovatok