Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András szerint Magyarországnak fel kéne függesztenie a befizetéseit az EU-nak

2023. augusztus 1., kedd 14:00

Az LMP egykori elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy a közösségnek nincs jogalapja arra, hogy elzárja a pénzcsapokat.

A most is zajló megalázó huzavona előtt, Orbán Viktor szavazatával az Európai Tanács elfogadta a jogállamisági mechanizmus rendeletet. A rendelet egyértelműen fogalmaz: azoknál a problémáknál alkalmazható az eljárás, amik közvetlenül érintik, illetve veszélyeztetik az Unió pénzügyi érdekeit. Az, hogy az Országos Bírói Tanács egy mandátuma megújítható-e, vagy sem, vagy hogy kik az alapítványi egyetemek kuratóriumainak tagjai, az nyilvánvalóan nem tartozik ebbe a kategóriába − mondta el Schiffer András a Mandiner nyomtatott kiadásának adott interjújában, amelyt az ATV szemlézett.

Kérdezem: az, hogy az egyes egyetemeket fenntartó közérdekű alapítványok kuratóriumaiba beül Varga Judit vagy Szijjártó Péter, milyen összefüggésben van az Unió pénzügyi érdekeivel, pláne annak tükrében, hogy az át nem alakított intézmények esetében továbbra is például Varga Mihály és Csák János miniszterek gyakorolják a fenntartói jogokat? S ha Szijjártó helyet mondjuk Deák Dániel ül be a kuratóriumba, majd függetlenebb lesz az alapítvány? Ezek marhaságok! Az Európai Bizottság nem lehet magától ennyire hülye

− fogalmazott. 

Schiffer az interjúban azt a következtetést vonja le: Brüsszelnek nem az az érdeke, hogy bármilyen, uniós hatáskört érintő, potenciálisan közös pénzügyi érdeket sértő jogállamisági problémát megoldjon Magyarországon.

Tavaly óta a játék arra megy ki, hogy térdre kényszerítsenek minden szuverenista politikával kísérletező kormányt. Itt a kivéreztetésről van szó

− mondta.

Véleménye szerint

ha egy meghatározott határidőig nem jönnek meg a források, fel kellene függeszteni a befizetéseket.

Ehhez azt is hozzátette, hogy felzárkózó országként bátran zárójelbe tehetnénk a tiltott állami támogatásokra vonatkozó uniós regulákat, illetve „tessék államosítani a MÁV Cargót, s keresztfinanszírozni az egyébként düledező vasúttársaságot, illetve a helyi magyar vállalkozókat előnyben részesítő módon módosítani a közbeszerzési törvényt”.

Arra a közbevetésre, hogy erre van-e jogi lehetőség, Schiffer kifejtette, hogy „nincs, ahogy arra sincs, amit az EB művel”.

Arról szól az egész, hogy a mi szívatásunkkal a szuverenista politikával kísérletezők kedvét előzetesen elvegyék

 − mondta.

Rovatok