Index Vakbarát Hírportál

Elsodort egy nőt, majd utána még a lábán is áthajtott

2023. augusztus 1., kedd 08:34

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolt meg az ügyészség egy 72 éves férfit, aki hátramenet közben súlyos sérüléseket okozott falubelijének.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádirata szerint a vádlott 2022. január 5-én nappali látási viszonyok között hátramenetben indult el személygépkocsijával lakóhelyén, mert a mögötte merőlegesen betorkolló utcába kanyarodva kívánt megfordulni. A visszapillantó tükörbe tekintve látta, hogy a jármű mögött több járókelő tartózkodik, ennek ellenére folytatta a manővert, és a hátramenetet végző autójának jobb oldalával elsodort egy 76 éves nőt, aki ettől a földre zuhant, a gépkocsi jobb hátsó kereke pedig átgördült a bal lábszárán.

A baleset következtében az idős sértett olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy többhetes kórházi kezelés és műtéti beavatkozások után sem gyógyult meg teljesen.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megsértette a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza; ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek irányító személy közreműködéséről is gondoskodnia kell.

A járási ügyészség a fentiek szerint emelt vádat a férfi ellen, melyben pénzbüntetés kiszabását, valamint közúti járművezetéstől eltiltását indítványozta, figyelemmel arra is, hogy

a szakértői vélemény szerint a férfi a biztonságos járművezetésre alkalmatlan.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Rovatok