Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül harmincmillió forintos fizetést kapott kilencvenezer helyett egy kaposvári férfi

2023. augusztus 2., szerda 09:59

A Kaposvári Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki nem volt hajlandó közreműködni a tévedésből hozzákerült jelentős összeg visszajuttatásában, sőt egy nagyobb összeget még el is költött belőle.

A vád szerint a férfi 2022 tavaszán egy kaposvári cégnél dolgozott, azonban munkaviszonyát a próbaidő alatt megszüntették. A férfi az időarányosan járó munkabérének megfizetése érdekében egy osztrák bankszámlát adott meg, amelyre a munkáltató 92 549 forint helyett tévedésből nem forintban, hanem euróban utalta át a járandóságot.

A tévedést rövid időn belül észlelték, és felvették a kapcsolatot a férfival a több mint 34 millió forint értékű 92 549 euró visszautalása érdekében. A vádlott azonban, meglátva a helyzet adta lehetőséget, azt közölte a céggel, hogy nem fér hozzá a bankszámlájához.

Ugyanakkor két nap alatt egy kaposvári ATM-ből nagyobb összegű készpénzt vett le a számlájáról, illetőleg egy másik bankszámlára 6 millió forintnak megfelelő eurót utalt át.

Az elkövető a cég, illetőleg a számlavezető bank felhívásai ellenére ezt követően sem működött közre a számlán maradt további összegek visszautalásában. 

A feljelentést követően a Kaposvári Járási Ügyészség ugyanakkor az osztrák hatóságokkal folytatott jogsegély útján sikeresen befagyasztotta a vádlott osztrák bankszámláján még meglévő, több mint 28 millió forintot kitevő összeget, és intézkedett annak a magyar sértett részére történő visszautalásáról.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen élőéletű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására és a sértettnek okozott kár megtérítésére tett indítványt.

Rovatok