Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a felmérés, ennyien utaznak a kutyájukkal a gazdák közül

2023. augusztus 3., csütörtök 20:22

Tízből hét magyarnak van háziállata, a többség kutyát tart, 80 százalékuk autós utazásaira is magával viszi kedvencét – derült ki a MOL Move alkalmazáson keresztül végzett felméréséből, amelynek az eredményeit Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó és Berta kutyájának részvételével ismertették a gyáli Fundy Fun Park kutyás strandon.

A MOL Move program használói körében július 20–25. között végzett, nem lakóhely, településtípus szerinti online felmérésben összesen 636-an vettek részt. A kérdőívet kitöltők 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart otthon háziállatot, 53 százalékuknak kutyája van.

A válaszadók 32 százaléka kisebb, 26 százalékuk nagyobb testű ebet tart. Főleg a nőkre, a 30 év alattiakra és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemző a kutyatartás.

Nyaralások idején különösen aktuális, hogy a kutyagazdik egyharmada (33 százaléka) viszi magával kutyáját, amikor elutazik, a többség (71 százalék) ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét. 

Nem viszik magukkal hosszú útra

Ami az utazást illeti, a move-os gazdik 80 százaléka szokta autóban magával vinni a kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra. Minden második állattulajdonos (48 százalék) mondta azt, hogy időnként egy-két vagy akár többórás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak. Ilyenkor a többség (67 százalékuk) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát.

A kutyáját minden harmadik válaszadó (33 százalék) szakszerűen, a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, (18 százalékuk ) utazóbokszban helyezi el. Manapság már ritkább, hogy a kutyusok balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16 százalékuk) vagy lábnál (11 százalék) töltsék a menetidőt.

A felmérés eredményeit bemutató sajtóeseményen a felelős állattartáshoz kapcsolódóan Bakos Piroska, a MOL szóvivője arról is beszélt, hogy itthon már minden negyedik kútjukon van chipolvasó, amelynek a használatával az elkóborolt állat könnyen visszakerülhet gazdájához.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyári melegben nem szabad megfeledkezni a kutyák itatásáról, és helyszínt biztosítani a lehűlésükre, ahogy az eseményt követően a Fundy Fun Park kutyás strandon ezt meg is tehették a gazdik, kedvenceikkel közösen. 

Rovatok