Index Vakbarát Hírportál

Parlagfűkrízis lehet a budapesti atlétikai világbajnokságon

2023. augusztus 3., csütörtök 10:03

Az Atlétikai Központ közelében, ahol nemsokára világbajnokságot rendeznek, rengeteg a parlagfű, ami a szakértők szerint nagyon erős tüneteket okozhat.

Széles sávban van parlagfű a Weis Manfréd út biciklisávja mellett, némelyik már virágzik is. A terület pár száz méterre van a Nemzeti Atlétikai Központtól. Attól lehet tartani, hogy a két hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokság idejére a pollen beteríti a környéket − közölte az RTL Híradója. 

Ez még most, ebben a helyzetben nem veszélyes. De amikor virágozni fog, körülbelül a hónap végén, akkor rendkívüli módon érinteni fogja a betegeket

− mondta el Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. 

A szakértő azt mondja, hogy amennyiben a megjelenése után nem kezdik el azonnal tövestül kitépni a parlagfüvet, akkor minden évben annyiszor nőhet vissza, ahányszor levágják. 

De ne ezért szüntessék meg. Mert itt atlétikai verseny lesz. Vagy hogy idejön nem tudom, hány ezer ember. Hanem azért, hogy tiszta egészséges környezet legyen

− tette hozzá. 

A stadion környékén biciklizők is úgy gondolják, hogy fontos lenne átfésülni a területet. 

Ha itt rendeznek egy atlétikai vb-t, akkor talán célszerű lenne előtte bejárni a környéket valakinek, akinek ez a szakmája, és megnézni, hogy allergiaszempontból mit lehetne tenni

− fogalmazott Baranyai Gábor kerékpáros.

Nagyon erősek lehetnek a tünetek

A parlagfű koncentrációja többfelé már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, a tünetek pedig olykor nagyon erősek is lehetnek. 

Magyarországon minden ötödik ember allergiás a levegőben szálló virágporra. Az allergológus szerint is haladéktalanul el kéne kezdeni az irtást. 

Évről évre egyre többen lesznek már az alacsony pollenkoncentrációra is érzékenyek. Több kilométeres környezetben, mindenhol, ahol a pályák vannak, és természetesen a nézőtér is, tisztességesen ki kellene irtani, mert a minimális szél is nagyon viszi ezeket a polleneket

− mondta el a csatornának Nékám Kristóf allergológus. 

A csatorna megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy tervezik-e a parlagfű irtását az említett területen, de adásukig nem válaszoltak.

Rovatok