Index Vakbarát Hírportál

Már 700 forintos üzemanyagárral rémisztgetnek a szakértők

2023. augusztus 3., csütörtök 08:50 | aznap frissítve

Folyamatosan drágul az olaj nemzetközi ára, miközben a forint egyre csak gyengül a dollárral szemben. Péntektől a benzin ára újabb öt forinttal, a gázolajé tizenöttel emelkedik a benzinkutakon.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, másfél hét alatt több mint 40 forinttal emelkedtek az olajárak, és ez még csak a kezdet. Arra is kitért, hogy a brent olaj ára folyamatosan növekszik, a forint pedig a nemzetközi árfolyamon egyre gyengébb lábakon áll – írja az ATV.

Jelenleg 625 forintot kell fizetni a benzin literjéért, a gázolajéért pedig 610 forintot. Bujdos Eszter azt mondta,

pénteken a benzin esetében bruttó öt forinttal emelkedik a nagykereskedelmi ára, a gázolaj nagykerára pedig tizenöt forinttal, ami várhatóan érvényesül a kutak áraiban is, hiszen a benzinkutaknak is péntektől ennyivel többet kell fizetni a nagykereskedőknek. Úgyhogy az átlagárak várhatóan már közelítenek a 630 forinthoz.

Tehát péntektől a benzin átlagára 627 forintra, a gázolajé 628 forintra nő.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára megjósolhatatlannak tartja, milyen mértékű emelkedések várhatóak még a közeljövőben, hiszen nem lehet tudni, hogyan alakul a forint árfolyama. Grád Ottó az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy

a gázolaj árára mindenképpen komolyabban hat, hiszen az ősz kezdetével a dízeltípusú üzemanyagok iránt növekszik meg folyamatosan a kereslet, és amíg nyáron a benzinfogyasztás magasabb, és így az ára is általában meghaladja a gázolajét, az ősz indulásával a gázolajkereslet növekszik. Szeptembertől a gázolaj folyamatosan drágább lesz, mint a benzin.

Kitért arra is, ha nem változnak a jogszabály feltételei és életbe lép a jövedékiadó-változás, akkor 2024-ben akár 700 forint is lehet az üzemanyagár.

Rovatok