Index Vakbarát Hírportál

Özönlenek a külföldi turisták a Balatonhoz

2023. augusztus 4., péntek 16:49

„Sokkal több külföldi turista választotta idén a Balatont, német ajkú és V4-országok kedvence a magyar tenger” – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a legfrissebb adatokra hivatkozva közölte, hogy jól teljesít a külföldi vendégforgalom a főszezonban a Balatonnál. A legtöbben a német ajkú és a visegrádi országok turistái közül érkeztek a tóhoz.

A vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát. Nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit

– olvasható a közleményben.

Június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát. A térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adataiból kiderült, hogy a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt.

A Balaton ugyanakkor 22 százalékkal növelte külföldi vendégeinek számát, akik 2022-vel összehasonlítva eddig már 14 százalékkal több éjszakát töltöttek a tó térségében.

Honnan érkeznek?

Az MTÜ közleménye szerint a Balaton térségének küldőpiaci toplistáját idén is a németek vezetik, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári külpiaci kampányának hatására sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az is kiderül, hogy a német turisták közül a legtöbben a szász (25%), illetve a bajor (17%) tartományból jöttek. A cseh vendégek közül a dél-morvaországi régióból (16%), valamint Prágából (13%), a szlovákok közül pedig a Nagyszombati és a Nyitrai kerületekből (32, illetve 25%) érkeztek a térség szálláshelyeire. A külföldi vendégek közül leginkább a középkorúak kedvelik a térséget.

A legnagyobb növekedést a kínai és horvát forgalomban mérték a térségben. Kínából közel meghétszereződött a vendégéjszakák száma, és az Adria-parti országból érkezők is majdnem megkétszerezték a Balatonnál töltött éjszakáik számát a 2022-es főszezonhoz képest.

A közleményben kitértek arra is, hogy a legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg nemzetközi utazók, mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott. A csehek kétharmada a négycsillagos szállodákat részesítette előnyben és a szlovák turisták is jellemzően a négy, illetve háromcsillagos hoteleket választották. A német vendégek a magán- és egyéb szálláshelyek után a szállodákat keresték előszeretettel.

A magyarokhoz hasonlóan a külföldi látogatók körében is a siófoki Aranypart szabadstrand, a zalakarosi fürdő, valamint a Tihanyi Bencés Apátság és környezete volt a legnépszerűbb. Ezeken a helyszíneken másfélszer annyi külföldi fordult meg, mint tavaly ilyenkor.

Az előttünk álló nyári szezonra az NTAK-ban látható 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás 31 százaléka külföldiektől származik, melyekből legnagyobb mértékben Siófok és Hévíz részesülhet – prognosztizált a Magyar Turisztikai Ügynökség. Guller Zoltán, az MTÜ elnöke júliusban lapunk kérdésére leszögezte, a korábbi hírekkel ellentétben közel sem biztos a balatoni visszaesés a nyári szezonban.

(Borítókép: Négytagú hátizsákos turista család a Balaton-parton 2019. augusztus 6-án. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok