Index Vakbarát Hírportál

Még szinte el sem kezdődött a nap, de Budapest már elesett

2023. augusztus 4., péntek 06:35

A heves zivatarok miatt több járaton is fennakadásra kell készülniük azoknak, akik péntek reggel el akarnak jutni a munkahelyükre, és a tömegközlekedést választják a fővárosban. A tűzoltók rengeteg riasztást kaptak a hirtelen lezúdult nagy eső miatt. Az autósok dolga sem lesz sokkal egyszerűbb, miközben délután újabb heves esőzésekre kell számítani.

A Budapesti Közlekedési Központ közösségi oldalán jelezte, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt hol kell jelentősebb fennakadásra készülni a tömegközlekedésben:

Jó hír azonban, hogy a 2B villamos ismét a teljes vonalon közlekedik, ahogyan a 42-es villamos is. 161-es, a 161A, a 168E és a 262-es autóbusz az eredeti útvonalon jár. Törökbálinton a 88-as, a 172-es, a 173-as és a 272-es autóbusz újra az eredeti útvonalon közlekedik. 

Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók 

Budapesten és környékén sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult nagy eső miatt, főként pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához kértek segítséget az egységektől, akik néhány helyen kidőlt fákat is eltávolítanak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel pénteken reggel.

A X. KERÜLETBEN, A GITÁR UTCÁBAN ÉS A MAGLÓDI ÚTON, A XVIII. KERÜLETBEN PEDIG A FELSŐCSATÁRI ÚTON TÖBB MINT ÖTVEN CENTIMÉTER MAGASAN HÖMPÖLYÖG AZ ESŐVÍZ, AMELY AKADÁLYOZZA A FORGALMAT. A FŐVÁROSI TŰZOLTÓK TÖBB AUTÓT KITOLTAK A VÍZBŐL.

Az egységek a VIII. kerületi Ciprus utcában egy társasház mélygarázsából, illetve a XIX. kerületi Nádasdy utcából szivattyú segítségével távolítják el a felgyülemlett vizet. A XXII. kerületi Zambelli Lajos utcában kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, akik dolgoznak a károk elhárításán.

Az alábbi videó Budapest XIX. kerületében, a Nádasdy utcában készült:

Jön az újabb vihar

 A délelőtti több órás napsütést délután már heves esőzések váltják fel.

A záporok és zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, néhol akár jégeső is kísérheti az esőzést.

Péntek reggelig, kora délelőttig elsősorban az ország északi, északnyugati felén képződnek zivatarok, amelyek fő kísérőjelensége a felhőszakadás lesz. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés és minimális eséllyel jégeső is társulhat.

A késő délutáni órákban sem ússzuk meg a vihart, az Alföldön és az északkeleti tájakon zivatarokra lehet számítani, amelyekhez viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat.

Péntek estétől délnyugat felől kiterjedt zivatarrendszer várható, amelyhez a felhőszakadás mellett kezdetben a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak.

Az autósoknak sem lesz egyszerű közlekedni

A nagy mennyiségű esővíz összegyűlt a burkolaton, ezért két sávot is le kellett zárni az M0-s autóúton, az M6-os autópálya csomópontjánál – írja az Útinform.

AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYA FELÉ TARTÓK SZÁMÍTSANAK RÁ, HOGY A 12-13 KM KÖZÖTT CSAK A KÜLSŐ SÁV JÁRHATÓ. A TORLÓDÁS MÁR 8 KM HOSSZÚ.

Az M51-es autóút M5-ös autópálya felé vezető oldalán baleset történt. A 26-os km-nél a külső sávot lezárták.

Felborult egy kamion a 62-es főúton Seregélyes déli határában. A 27-es és a 30-as km-nél fekvő két körforgalom között a főutat lezárták, a járműveket a városon át elterelik. 

AZ M4-ES AUTÓÚT FŐVÁROS FELÉ TARTÓ OLDALÁN, A 27-ES ÉS A 23-AS KM KÖZÖTTI SZAKASZÁN ASZFALTOZNAK, EZÉRT ÜLLŐ ÉS VECSÉS KÖZÖTT A JÁRMŰFORGALMAT A PÁLYÁVAL PÁRHUZAMOSAN FUTÓ, ÚGYNEVEZETT GYŰJTŐ-ELOSZTÓ PÁLYÁRA TERELIK. A MUNKATERÜLETNÉL TORLÓDIK A FORGALOM A REGGELI CSÚCSBAN.

Frissítés

A reggeli zűrzavar után több helyütt is helyreállt a tömegközlekedés:

Pályahiba miatt azonban a 28-as és a 28A villamos helyett a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és az Orczy tér között, a 37-es és a 37A villamos helyett pedig a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Magdolna utca között pótlóbusz közlekedik.

Rovatok