Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a viharos időjárás, minden vármegyére figyelmeztetést adtak ki

2023. augusztus 5., szombat 06:09

Szombaton is zivatarokra és záporokra kell számítanunk, néhol akár erősebb viharok is lehetnek. A kialakuló záporok, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. Emellett egyes megyékben jégeső sem kizárt.

A nyugati, északnyugati tájakon zártabb lesz a felhőtakaró, és ott eső várható. Napközben a felhőzet és a csapadékzóna kelet felé terjeszkedik.

Az ország keleti felén délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadékgócok számossága, majd délutántól ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

A szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viharos, károkozó szélrohamok is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 35 fok között valószínű, kelet, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre.

Minden vármegyére figyelmeztetést adtak ki

Minden egyes magyarországi vármegyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás és zivatarok miatt. Egyes megyéket azonban nagyobb arányban sújthatnak a zivatarok.

Az előrejelzés szerint 

Ez azt jelenti, hogy hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Máshol a hirtelen eső okozhat gondokat

Egyes vármegyékben azonban a felhőszakadások megjelenése lehet erőteljesebb:

Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A fel nem sorolt vármegyékben pedig rövid idő alatt 25–50 millimétert meghaladó csapadékra lehet számítani.

Vasárnap kissé hátradőlhetünk

Vasárnap a zártabb felhőtakaró szakadozik, majd felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. A Dunától keletre többfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső, zivatar.

A nap második felében a Dunántúlon is előfordul elszórtan csapadék. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, nyugati szél.

Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 26 fok között alakul. A csapadékos tájakon lesz hűvösebb.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok