Index Vakbarát Hírportál

Rendőrt hívtak egy aligátorteknősre

2023. augusztus 6., vasárnap 10:55

Meglepő riasztást kaptak a Balatonlellei Rendőrőrsön pénteken, miszerint a 7-es főút mentén egy műanyag rekesz mellett aligátorteknőst találtak.

Pénteken a reggeli órákban találtak rá egy műanyag rekeszben a különleges teknősre a 7-es főút mellett Balatonlellénél. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye szerint az állatot feltehetően a rekeszben dobhatták ki az út szélére, de erős állkapcsának köszönhetően a teknős könnyedén kirágta magát ketrecéből.

A rendőrség a Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának segítségével fogta be az aligátorteknőst.

A Park honlapján közzétették, mit érdemes tudni erről az emberre is veszélyes teknős fajtáról. Azt írták, az aligátorteknős vagy harapós teknős ( Chelydra serpentina ) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet.

A közleményben kiemelték:

az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

Tájékoztattak, hogy a befogott teknőst chippel látták el és a hivatalos engedélyeztetés után vagy állatkertbe vagy teknősparkba szállítják.

Rovatok