Index Vakbarát Hírportál

Vészesen emelkedik több magyar folyó vízszintje

2023. augusztus 6., vasárnap 18:53

Az újabb csapadék miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón; további vízügyeseket kell átvezényelni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap délután.

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, miután az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön: 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is – ismertette közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Több településen a helyi védelemvezető hivatalosan segítséget kért, oda megérkeztek a vízügyes szakemberek, akiknek „rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük”, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat – közölték.

Árad a Mura, a Dráva és a Sajó is

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó vízállással.

A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást – olvasható a közleményben.

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten.

Itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzhet harmadfokú készültség mellett – írta az OVF.

Rovatok