Index Vakbarát Hírportál

Reagált az Aldi a piliscsabai maró tejre

2023. augusztus 7., hétfő 17:43

A vásárlói panaszok után közleményt adott ki az Aldi, amelyben arról tájékoztattak, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Az Aldi az értékesítésből kivont termékeknél több üzletében is érzékszervi kóstolást tartott és a termékeket megfelelőnek találta.

Mint arról már beszámoltunk, több vásárló is rosszul érezte magát attól a saját márkás tejtől, amelyet az egyik piliscsabai diszkontban vásároltak. A beszámolók szerint a legtöbben csípős, maró ízre panaszkodtak.

A helyi Aldi egyik rendszeres vásárlója a reggeli kávézáskor szembesült az üzletben vásárolt tej maró ízével. Elmondása szerint ezután egy másik doboz tejet is felbontott, amelyen ugyanezt tapasztalta. Végül felhívta az ügyfélszolgálatot, ahol azt mondták, vizsgálatot indítanak az ügyben.

A hozzászólók között volt olyan, aki arról számolt be, hogy két teljes dobozt dobott ki, mert a tejnek csípős utóíze volt, ami marta a nyelvét. Másnak a gyermeke ivott egy kortyot a tejből, aki egy napig rosszul volt utána. A maró tejet visszavitte az üzletbe, ahol szó nélkül visszavették.

Vasárnap délelőtt a piliscsabai üzlet polcain már nem lehetett látni a problémás tejet, a raklapokon más gyártási számú és lejáratú dobozok voltak.

Közleményt adott ki az Aldi

A lapunkhoz megküldött közlemény szerint a vállalat a panasz kivizsgálását haladéktalanul megkezdte, és elővigyázatosságból, a felelős forgalmazói magatartási irányelveinek betartása mellett valamennyi magyarországi üzletében kivonta az értékesítésből a 33631-es cikkszámon forgalmazott, L239536 tételazonosítójú, szeptember 1-jei lejáratú 1,5 százalékos ESL-tejet.

Az áruházlánc és a gyártó, a TOLNATEJ Zrt. külön-külön is vizsgálatot kezdeményeztek, illetve szorosan együttműködnek a kivizsgálásban és tájékoztatják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt a vizsgálatok eredményéről.

A gyártónál lefolytatott előzetes vizsgálat megállapítása szerint a termékek sem tisztítószerrel, sem semmilyen vegyszerrel vagy más anyaggal nem szennyeződhettek.

A gyártási folyamatban kivett mintákat a TOLNATEJ Zrt. ismételten ellenőrizte, és a minták utólagos ellenőrzése is erre a megállapításra jutott. A TOLNATEJ Zrt. ezeket a mintákat a Nébih rendelkezésére bocsátotta.

A gyártó az Aldi üzletekbe visszavitt, problémásnak jelzett, bontatlan csomagolású termékeket haladéktalanul laborvizsgálatnak veti alá. 

Az ALDI az értékesítésből kivont termékeknél több üzletében is érzékszervi kóstolást tartott és a termékeket megfelelőnek találta.

Az áruházlánc saját hatáskörében független laboratóriumot bízott meg a kivonással érintett ESL-tej teljes körű vizsgálatával, amely során érzékszervi (megjelenés, íz, illat, állomány) és mikrobiológiai paraméterek mellett (leggyakoribb humánpatogének) fizikai-kémiai vizsgálatoknak is alávetik a termékeket (például zsírtartalom, PH).

A gyártó TOLNATEJ Zrt. 12 408 darabot szállított ebből a tételazonosítójú termékből az Aldi biatorbágyi központi raktárába, az Aldi üzletekben pedig 2023. augusztus 5-ig közel 12 000 termék értékesítésre is került.

A piliscsabai fogyasztói panasz beérkezése, illetve az ezzel kapcsolatos sajtóhírek megjelenése előtt eladott mintegy 12 000 darab tejre egyetlen vásárlói reklamáció sem érkezett az áruházlánc ügyfélszolgálatára.

A vásárlók az érintett, szeptember 1-jei minőségmegőrzési idejű 1,5 százalékos ESL-tejeket bármelyik Aldi-üzletbe visszavihetik, az áruházlánc nyugta nélkül visszatéríti a termékek árát.

Rovatok