Index Vakbarát Hírportál

Árhullám jön a Dunán, több mint három méterrel emelkedhet a vízszint Mohácsnál

2023. augusztus 7., hétfő 13:33

Az augusztusi rendkívül nagy mennyiségű csapadék rekordközeli árhullámokat is okozhat a magyarországi folyókon. A Dunán és a Dráván is indultak már el árhullámok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közleményében azt írta, több napig és több hullámban kell jelentős csapadékra számítani. Pénteken a vízügy országos műszaki irányító törzse is megkezdte működését, mivel több igazgatóság munkáját kell összehangolni ezekben a napokban  írja a Baranya vármegyei hírportál.

A következő hat napban a Dunán elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Rekordközeli árhullámokra is számítani kell a nagy mennyiségű csapadék miatt. Az elmúlt két nap esőzése már árhullámokat indított el a Dunán és a Dráván, ami miatt Mohácsnál több mint három méterrel emelkedik a Duna vízszintje.

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én várható 500-550 centiméter körüli vízállással.

Mohácson jövő szombaton már hatméteres víz várható. 

A folyó ezt követően tovább árad, megközelítheti akár a 700 centimétert is, ekkor rendelik el az elsőfokú készültséget, ami annyit jelent, hogy gyakrabban és alaposabban ellenőrzik a gátak és egyéb védművek állapotát.

Ha az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen le is hullik, akkor a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje.

Ugyanakkor a meteorológiai helyzet magas bizonytalansága miatta hidrológiai előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek, mivel az előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek.

Rovatok