Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a magyar segítség az árvíz sújtotta Szlovéniába

2023. augusztus 7., hétfő 18:31

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn közölte, a Magyar Honvédség két H145-ös helikoptere repült el Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse.

Ahogy azt már korábban megírtuk, Szlovéniában pusztító árvizet okozott a hétvégi vihar. Vasárnap a katasztrófavédelem bevetésére is szükség volt az országban a keletkezett károk miatt. Magyarország egyből jelezte segítőkészségét a szomszédos országnak

Bali Tamás ezredes, a műveletért felelős parancsnok a közleményben közölte:

a tervek szerint a magyar katonák még hétfőn első sorban tartós élelmiszereket és gyógyszereket szállítanak ki a Slovenj Gradec-i repülőtér 100 kilométeres körzetébe, a szárazföldtől elszigetelt, árvízzel körülvett települések lakóinak.

A tájékoztatás szerint a helikopterek egy felszállással csaknem 700 kilogramm élelmiszert juttatnak el a rászorulóknak. A Magyar Honvédség a mentési műveletekkor mindenben együttműködik a szlovén hatóságokkal – tette hozzá a műveletért felelős parancsnok.

Az Európai Bizottság elnöke is ellátogat Szlovéniába

A szlovén kormányfői hivatal hétfőn közleményben köszönte meg a súlyos árvíz miatt a külföld, különösen a szomszéd országok által nyújtott segítséget. Arról is beszámoltak, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az országba látogat, hogy személyesen tekintse meg a katasztrófa sújtotta területeket.

Szlovénia nem áll egyedül ezekben a nehéz időkben, számos ország és nemzetközi szervezet segít bennünket, köztük az EU, a NATO és az Egyesült Államok

– áll a közleményben, amelyben külön megköszönik a nyugat-balkáni országok és az uniós intézmények vezetőinek támogatását és szolidaritását a nehéz időkben, és az általuk küldött „olyannyira szükséges” segítséget.

Rovatok