Index Vakbarát Hírportál

Öt embert mentettek ki a hétvégén a Balatonból

2023. augusztus 7., hétfő 12:35

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei a viharjelzésekkel sűrűn tarkított hétvégén öt embert mentettek ki a tóból.

A strandolók az augusztus 4–6. közötti hétvégén többször kerültek olyan helyzetbe, amelyből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. A vízi rendőrök az erős szélben elsodródott SUP-osok mellett egy homokpadra futott vitorlás vezetőjét is kisegítették szorult helyzetéből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja:

A rendőrség felhívta a figyelmet arra is, hogy vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság továbbá felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a tó vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Rovatok