Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz program várja augusztus 20-án az érdeklődőket Budapesten

2023. augusztus 8., kedd 21:00

Több mint száz program várja idén azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját. Az augusztus 18-án kezdődő ingyenes fesztivált huszadikán este idén is látványos tűzijáték koronázza meg.

A legnagyobb nemzeti ünnephez, a Szent István-naphoz kapcsolódva húsznál is több rendezvényhelyszín változatos műsorkínálata nyújt kikapcsolódást. Meg lehet kóstolni a hagyományos magyar ételeket és élvezni a kulturális és zenei programok sokszínűségét – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták, az idei ünnep alkalmat ad arra is, hogy felfedezzük Budapestet és annak történelmi örökségét.

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt légi parádé követi, majd az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a tűzijáték zárja a programot.

A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti programban 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozaton lehet ismerkedni.

A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat.

A zenei programkínálatban a Retró Tabán a pop- és rockzene kedvelőit várja. A fellépők között lesz Charlie, Demjén Rózsi és a Neoton Família.

A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében, a Panorama Classical helyszínen hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen, a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Elektronikus és élő zene fog szólni a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál keretében, mások mellett a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang koncertjén.

A Szent István-napi programsorozatban harmadszor szereplő Divat & Design Fesztivál az idén új helyszínen, a Millenáris parkban fogadja a magyar divat-, ékszer- és dizájnszakma iránt érdeklődőket. A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő terület lesz.

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a budai várban. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját idén mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg. A rendezvényen számos színpadi produkcióval, táncos és zenés előadásokkal találkozhat a közönség.

Rovatok