Index Vakbarát Hírportál

Feltúrják a horrortanyát az eltűnt győri villanyszerelőkért

2023. augusztus 8., kedd 10:16

A nyomozóknak az eltűnésnek álcázott gyilkossági ügyek jelentenek nagy kihívást – mondja az Indexnek Petőfi Attila. Az ORFK vezérőrnagya több – már bírósági szakaszban lévő – gyilkossági esetbe enged bepillantást. Az eltűnt győri villanyszerelők ügyében felásnak egy másfél hektáros telket, és könnyen lehet, hogy a szomszédasszony meggyilkolásával is megvádolják az építési vállalkozót.

„Magyarországon ma jelenleg több mint 900 olyan felnőtt személyt keresnek, akik az elmúlt 30 évben 90 napon túli eltűnt személynek minősülnek. Ezen kívül a rendőrség 1097 ismeretlen személyazonosságú holttest családtagjait keresi” – mondja az Indexnek Petőfi Attila nyomozó. Az ORFK vezérőrnagya, rendőrségi főtanácsosa leginkább emberölésekkel, gyanús eltűnésekkel és rendkívüli halálesetekkel foglalkozik. Egy-egy ügyben a megyei rendőr-főkapitányságok detektívjeiből hoz létre nyomozócsoportokat, hogy felgöngyölítsenek egy-egy bonyolultabb bűnesetet, vagy bedöglött ügyeket melegítsenek fel újra.

A hollywoodi filmeknél is furcsább esetek

A jogszabályok idén januártól lehetőséget biztosítanak arra, hogy a hozzátartozók DNS-minták alapján kerestessék eltűnt rokonaikat. A helyi önkormányzatok gondoskodnak az ismeretlen holttestek temetéséről, előtte azonban a rendőrség DNS-mintákat vesz, hogy könnyebben lehessen később a hozzátartozókat azonosítani. „De hogyan lehet megtalálni a hozzátartozókat?” – teszi fel a kérdést a nyomozó. A vezérőrnagy szerint egy normális családban vagy munkahelyi közösségben nem tud valaki csak úgy eltűnni.

Az élet azonban sokszor különösebb, összetettebb és furcsább eseteket produkál, mint Hollywood

– állítja Petőfi Attila, aki példaként egy győri, 20 éves, öntörvényű antiszociális nő ügyét említi, akit a szülők az eltűnés után két évvel kezdtek csak keresni. „De volt olyan falu, ahol nem a család, hanem a polgármester kezdett el kutatni egy helyi ember után.”

A vezérőrnagy szerint az eltűnésnek álcázott gyilkossági ügyek jelentenek nagy kihívást. Itt nincs holttest, ráadásul a magyar igazságszolgáltatás gyakorlata: ha nincs „corpus”, akkor nincs ügy sem.

Az eltűnt győri villanyszerelők, Fanni és a darnózseli hentes ügyének úgy indult neki az igazságszolgáltatás, hogy nem kerültek elő a holttestek.

Szerencsére a feleségével végző darnózseli hentes ügye után született egy életszerű és általános érvényű bírósági határozat, ami kimondta a közvetett bizonyítás alapelveit. Ez adott muníciót az ügyészségnek és a bíróságnak egyaránt

– állítja a nyomozó.

Eltűnt villanyszerelők: 2+1 gyilkosság?

A Győri Törvényszék már tárgyalja az eltűnt győri villanyszerelők ügyét, holott a holttestek egyik esetben sem kerültek elő. Mint ismeretes, É. Imre építési vállalkozó Ausztriában és Magyarországon vállalt munkákat, és magyar mestereket fogadott fel különböző szakipari munkákra. Orlik Vilmos 2015-ben, Mácsik Zoltán 2018-ban tűnt el. Mindketten villanyszerelők voltak.

A vádirat szerint Orlik Vilmosnak egy markológépért, Mácsik Zoltánnak 11 800 eurós fizetése miatt kellett meghalnia. É.Imre mindkettőjüket a másfél hektáros ikrényi kertjébe csalta, majd végzett velük, és megsemmisítette maradványaikat.

„Bár a holttestek nem kerültek elő, több bizonyítékunk van É. Imre bűnösségére” – jegyzi meg Petőfi Attila. A telefoncella-mozgások, a genetikai nyomok, a megtalált tárgyak és szerszámok mind azt bizonyítják, hogy ő volt a tettes. Ráadásul volt egy vállalkozó is, akit fizetség helyett szintén le akart lőni. Elcsattant a fegyver, de nem sült el. A férfi úgy megijedt, hogy hazafutott a több kilométerre található győri otthonába, és most egy plasztikus tanúvallomást tett a Győri Törvényszéken.

„Eltűnt É. Imre telekszomszédja, egy középkorú nő is. Nem voltak jóban, a nő panaszkodott a férfire, és többször jelezte, hogy fél szomszédjától. A nőt ma eltűntként tartjuk számon” – mondja a vezérőrnagy, aki hozzáteszi: az építési vállalkozót egyelőre nem gyanúsították meg a szomszéd nő meggyilkolásával.

A Győri Törvényszék elrendelte a másfél hektáros horrortanya átkutatását. A nyomozó szerint hatalmas munka lesz, mert az egész terület egy dzsungel, és tele van építési törmelékkel.

„Nem lehet tudni, hogy találnak-e valamit, de a bíró úgy gondolhatja: muszáj ezt a szálat is elkötni.”

Krisztit a DNS-e alapján azonosítják

Még 2009-ben néhány hét eltéréssel H. József szexuálisan zaklatta, majd megölte két nevelt lányát, a 19 éves Horváth Alexandrát és a 14 éves Horváth Krisztinát. A rendőrök az első pillanattól fogva gyanakodtak a nevelőapára, biztosak voltak benne, hogy köze volt a lányok eltűnéséhez. Végül a rendőrök 13 év után tudtak előrelépni az ügyben: a férfi mindent tagadott, ezért a lányok anyját szorították be.

Az anyát bűnpártolással gyanúsítottuk meg, aki végül terhelő vallomást tett a férfire. Ez részünkről taktika volt

– fogalmaz a vezérőrnagy. Tavaly megtalálták a nyomozók Alexandra 13 éve eltemetett maradványait, de Kriszti holttestéből semmi nem került elő – eddig. „Elutaztam Balassagyarmatra, és hat órát beszélgettem a nevelőapával, H. Józseffel. Végül sikerült belőle kiénekelni a megfejtést” – mondja a nyomozó.

A brutális gyilkos bevallotta Petőfi Attilának, valamint az eljáró ügyésznek és védőnek, hogy végzett a lánnyal, eltemette, majd 2015-ben áttemette Kriszti maradványait.

„Az elmúlt hónapban egy fiatal lány maradványait találtuk meg. Biztos vagyok benne, hogy a 2009-ben eltűnt 14 éves lányt találtuk meg, de éppen most folyik a csontok genetikai azonosítása” – teszi hozzá Petőfi Attila.

A jó zsarunő és az otthonos kihallgatóhelyiség

Nyíregyházán 2016-ban egy gimnázium mosdójában kivérzett állapotban találták meg a takarítónőt. Bevitték a kórházba, ahol az orvosok megállapították, hogy a nő nemrégen szült. A takarítónő tagadott, de meggyanúsították a csecsemő megölésével. A fiatal nőnek megvolt a magához való esze, és fogadott egy ügyvédet is. Csak annyit közölt az eljárás során, hogy megszülte a gyereket, aki nem mutatott életjeleket. Pánik lett rajta úrrá, a testet kidobta a szemetesbe, majd ezt követően lett rosszul a WC-ben.

„Itt sem volt holttest. Nem lehetett igazolni az érettséget és az életképességet, így a nő megúszta akkor” – emlékszik vissza a hátborzongató esetre a nyomozó. Két évvel ezelőtt, 2021-ben Nyíregyháza belvárosában, a Bujtosi-tónál kutyasétáltatók egy emberi méhlepényt találtak. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az egykor rabosított asszony, aki végzett a gyerekével, újra szült. A probléma, hogy itt sincs gyerek.

A nőnek volt két gyereke: az egyik már kamasz, a kisebb fiú sérülten született.

A nő úgy gondolta, hogy nem szülhet erre a világra egy újabb beteg gyereket. A kihallgatást pszichológus kolléganőmmel részletesen megrendeztük

– tájékoztat Petőfi Attila. A megyei bűnügyi osztályon felkértek egy hasonló korú, empatikus nyomozóhölgyet. „Minden részletre ügyeltünk” – mondja a nyomozó. A főkapitányság legmarconább rendőrei állították elő az egykori takarítónőt, majd egy otthonosan berendezett kihallgatóhelyiségben a gyanúsított személyiségéhez igazított irányított beszélgetés meghozta az eredményét.

Csont nélkül mindent bevallott

– emlékszik vissza a vezérőrnagy az esetre. Az ügy jelenleg bírósági tárgyalási szakaszban van Nyíregyházán.

Rovatok