Index Vakbarát Hírportál

Felújításra készül a MÁV Újszegeden, a most bezárt vasútvonal egyik végállomásán

2023. augusztus 10., csütörtök 16:43

Nagyjából kétszáz új vasbeton keresztaljat rakodtak le az újszegedi állomáson, annak ellenére, hogy július utolsó napján leállt a vonatforgalom Újszeged és Mezőhegyes között. A MÁV közlése szerint előre tervezett karbantartási munkát végeznek el a vasútállomáson.

Mint megírtuk, a MÁV–Volán-csoport augusztus elsejétől további intézkedésig tíz regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait. Ezek közé tartozik az Újszeged–Mezőhegyes vonal is, amelynek egyik végállomásán, Újszegeden a napokban csaknem kétszáz teljesen új vasbetonaljat rakodtak le.

A Szegedernek nyilatkozó Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ezeket az újszegedi vasútvonal felújítására használhatják majd fel, hiszen a MÁV hivatalos álláspontja szerint a tíz bezárt vasútvonalon csak ideiglenes vonatpótlásról van szó.

Ez a pályavasút oldaláról azt jelenti, hogy a vonatok közlekedtetésének lehetőségét biztosítaniuk kell, függetlenül attól, hogy a vonat valóban leközlekedik-e, vagy sem

– közölte az egyesület, amely szerint a vasbetonaljakat valószínűleg az újszegedi állomáson fogják beépíteni.

Szerintük mindez „rámutat arra is, mennyire nem voltak átgondoltak a mostani vonalbezárások, szakmai és stratégiai szempontok helyett a szolgáltatók gyerekes részérdekeinek engedett teret a minisztérium”.

A lap értesülését végül a MÁV is megerősítette, ugyanis azt közölték, hogy Újszeged vasútállomáson előre tervezett karbantartási munkát végeznek, amelynek keretében 80 régi aljat cserélnek ki, majd azt vágányszabályozás követi.

„A vonal nem forgalomszüneteltetett, így a személyszállítás szüneteltetésének ideje alatt is kötelessége a vasúttársaságnak a vonalszakaszon a forgalombiztos, közlekedésre alkalmas pályaállapot fenntartása” – tette hozzá a vasúttársaság.

Rovatok