Index Vakbarát Hírportál

Árvíz: homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, 31 települést kell megvédeni

2023. augusztus 11., péntek 17:34

Az elhúzódó tetőzést követően stagnáló, majd lassan apadó vízjárás várható a Dráván, Szentborbásnál. Drávaszabolcsnál a vízügyi szakemberek a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést, amely akár új rekordot is hozhat – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Mint írták, hazánkban csaknem 200 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Ezen belül 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. Hozzátették: a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték:

Hozzátették: ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó ezen a szakaszon 

1972 ÓTA MOST ELŐSZÖR KÖZELÍTI MEG AZ AKKOR MÉRT LEGMAGASABB (596 CENTIMÉTER) VÍZSZINTET.

A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok nagyban függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható, elhúzódó tetőzéssel.

Kiemelt hosszú szövegAz OVF tájékoztatása szerint az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 

31 települést kell megvédeni.

Kiemelték azt is, az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot látnak el a vízügyi igazgatóságok.

A Dráva mentén több olyan település található, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek – írták.

Rovatok