Index Vakbarát Hírportál

Elstartolt a negyedik Duna Group Szabadegyetem

2023. augusztus 11., péntek 17:36

Negyedik alkalommal rendezi meg fiatal mérnököknek szóló nívós programját a Duna Group. A háromnapos rendezvény az InfraBIM folyamatait helyezte fókuszba, méghozzá gyakorlati megközelítésben.

A Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Csoport idén a vízépítőmérnök és építőmérnök hallgatókon túl térinformatikai, geodéta és programozó szakos fiatalokat is meghívott.

Terveink szerint januártól létrehozzuk a Duna InfraBIM nevű, szabadon választható tantárgyat a hallgatók számára. Ezt lehetőség szerint a legtöbb olyan egyetemen el fogjuk indítani, amely építéstudományi területen képzést folytat. A Duna Group számára fontos a jövő mérnökeinek támogatása, ezt bizonyítja, hogy a korábbi években több tehetséggondozó programot is lebonyolítottunk

– mondta Kincses Péter, a rendezvény főszervezője.

Az augusztus 11-13 között megtartott programra idén hat egyetemről, negyven hallgató érkezett a BME Kármán Tódor Kollégiumába. Az első napon lezajlott előadásokon a Duna Group gyakorlatában zajló BIM folyamatok közül az alábbi témákra tértek ki:

Az InfraBIM témáját az elméleti ismeretek mellett átfogó gyakorlati bemutatókkal teszik látványossá. A tematikában nagy hangsúlyt kap a hightech gépek és technológiák által zajló infrastruktúra fejlesztés.

A Duna Group Szabadegyetem idén is olyan építési projekteket mutat be a hallgatóknak, amelyek a magyar építőipar legkülönlegesebbjei közé tartoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek a digitalizációra és a BIM alkalmazására. Ezeket a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerhetik meg.

A hallgatók ellátogatnak a soproni M85-ös alagút építkezésére, ahol megtekinthetik

A hallgatók ezen kívül betekintést nyerhetnek az alagút irányítási és forgalomvezérlési rendszerébe is.

Az M44 autópálya építése közben a diákok szintvezérelt munkagépekkel találkozhatnak, amelyeket valós munkafolyamatok közben is megfigyelhetnek. A hallgatók végigkövethetik az egész – korábban elméletben már tanult – folyamatot, és megismerkedhetnek a vezérlési rendszerrel – olvasható a Duna Group Szabadegyetem sajtóközleményében.

Rovatok