Index Vakbarát Hírportál

Hankó Zoltán: Nem engedhető meg, hogy a páciensek csak másodrendű ellátást kapjanak

2023. augusztus 11., péntek 13:32

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elutasítja a tervezetet, mert úgy véli, az beláthatatlan következményekkel járna a betegbiztosításra nézve. Hankó Zoltán részletesen nyilatkozott az ügyről.

A legfrissebb rendelettervezet alapján elegendő volna a vidéki fiókgyógyszertárak esetében, ha azok csak szakasszisztensekkel működnének. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke elmondta, ezt felelőtlen döntésnek gondolja – írja az Infostart.

2006 és 2010 között már volt példa a kamara felháborodására a kormány rendelettervezetét illetően, Hankó úgy érzi, most ismét egy hasonló helyzetben vannak. 2013-ban született egy rendelet arról, hogy nyitvatartáshoz, illetve forgalomhoz kötött az, hogy hány gyógyszerész és hány asszisztens tartózkodik a gyógyszertárban.

Van egy szakmai szempontrendszer is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez alapján amennyiben nincs gyógyszerész a gyógyszertárban, amikor a beteg gyógyszereket kér, akkor az ott tartózkodó szakasszisztens a jogszabály szerint nincs feljogosítva minden expediálási folyamathoz tartozó tevékenységre

– ismertette a kamara elnöke, ezzel kifejezve, hogy a 2013-as rendelet nem a mostani eljárással egyenlő.

Az elnök elárulta, relatív gyógyszerészhiány van az országban, de véleménye szerint ez nem a probléma oka, hanem annak következménye. Kiemelte, 

azzal, hogy nem lesz kötelező a gyógyszerészek jelenléte a fiókgyógyszertárakban, nem oldódnak meg a vidéki gyógyszerellátást érintő problémák, inkább súlyosbodik a helyzet.

Hankó Zoltán elmondta, a kamara két évvel ezelőtt készített egy tanulmányt, melyben a vidék gyógyszerellátási problémáit szedték össze, és céljuk volt annak holisztikus kezelése. Az elnök állítása szerint ez a mai napig 

a minisztérium asztalán hever.

A javaslatok megtárgyalására lenne szükség a szakértő szerint, „nem az a megoldás, hogy nem kell gyógyszerész a gyógyszertárba, hanem az, hogy nézzük meg, mi szükséges ahhoz, hogy vidéken a gyógyszerellátást biztosítani lehessen” – zárta Hankó Zoltán.

Rovatok