Index Vakbarát Hírportál

Kutatások igazolják: már egy icipici speed is halálos szívrohamot okozhat

2023. augusztus 12., szombat 13:51

Kutatások szerint a fiatalok körében történő hirtelen szívhalálok jelentős részéért a kokain, az ecstasy és a speed felel, de hosszú távon a kábítószerek szívelégtelenséget is okozhatnak – erre figyelmeztet a fesztiválszezon alkalmából a SZÍVSN Országos Betegegyesület.

Az, hogy a kokain, az amfetaminszármazékok vagy a heroin hirtelen szívmegállást okozhat, már egyre inkább köztudott. Ma már az is egyértelmű, hogy különösen nagy a rizikó, ha a kábítószer mellé alkohol és dohánytermék is társul. A rendszeres droghasználat hosszú távú következményeiről azonban általában kevesebb szó esik.

„A hírekből talán már ismert, hogy a droghasználat akár hirtelen szívmegállást is okozhat, az viszont nem köztudott, hogy a kábítószer hosszú távon súlyos károkat okoz a szívben, ami akár szívelégtelenséghez is vezethet” – fogalmazott Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszék tanszékvezető-helyettese.

Mint mondta, egy San Diegóban végzett vizsgálatban 

a 11 268, szívelégtelenség-diagnózissal kezelt páciens 15 909 kórházi kezelése közül 15,2 százalékban volt igazolható valamilyen szerhasználat.

Hangsúlyozta, hogy súlyos esetben terápiaként a szívtranszplantáció is felvetődhet, azonban a kábítószer-használat nem segíti elő azt a fajta szoros együttműködést a páciens részéről, ami a beavatkozás sikerének előfeltétele, ezért a kimenet is kérdéses lehet, sokan pedig várólistára sem kerülnek.

Eltérő, mégis közös kockázatok

A Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke kifejtette azt is, hogy

Bernáth Lukács Zsuzsanna, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke a közleményben kiemelte: az edukáció kulcsfontosságú, hiszen nagyon sokszor találkoznak az orvosok olyan esetekkel, amikor már nem tudnak segíteni.

„A szívátültetésnél az egyik legfontosabb kizáró ok a megfelelő pszichoszociális háttér hiánya. Hazánkban a betegek több mint fele e probléma miatt nem kerülhet fel a várólistára. Ebbe a fogalomkörbe tartozik az alkohol- és a drogfüggőség, a lelki egyensúly zavara. A kábítószer-használat tehát nemcsak a páciens egészségkárosodását okozza, hanem annak a megoldását, gyógyítását is nagyon kérdésessé teszi” – tette hozzá Bernáth Lukács Zsuzsanna.

Rovatok