Index Vakbarát Hírportál

A dohánytermelőket ellenőrzi a NAV

2023. augusztus 12., szombat 15:25

Nyár közepétől a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A pénzügyőrök a magánszemélyekre is ügyelnek, ugyanis egyre gyakoribb az „illegális gyűjtögetés”.

Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található. A NAV e két vármegyében több száz termelőre koncentrál, de mint hangsúlyozták, a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed.

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása.

Ennek érdekében a termelőket kockázatelemzések alapján vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hatóság.

Az MTI közölte, a közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

Mint írták, alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták.

Az „illegális gyűjtögetőknek” – a jövedéki eljárás és a milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell – jelezték.

Rovatok