Index Vakbarát Hírportál

Ezek a fővárosi kerületek a betörők kedvencei

2023. augusztus 13., vasárnap 07:41

Néhány apró trükkel, berendezéssel is elvehetjük a betörő kedvét attól, hogy a mi otthonunkat szemelje ki. Különösen érdemes megfontolni néhány apró praktikát azoknak, akik a főváros tehetősebb részein laknak.

402 betörés történt a fővárosban az idei év első felében – tudta meg a novekedes.hu az Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Kiderült az is: tavaly ugyanebben az időszakban ennél valamivel több, 444 eset történt.

Bár a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár 2019-ben frissült utoljára, a számokból így is kitűnik, hogy a várakozásokkal, sztereotípiákkal ellentétben nem a VIII. kerület a betörők kedvenc helye, a bűnözők jobban kedvelik a tehetősebb környékeket, a legtöbb betörést ennek megfelelően

Mit tehetünk?

A tapasztalatok szerint egy gyengébb zárat egy rutinos tolvaj 15 másodperc alatt kinyit, azonban az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kutatása alapján akár már egy egyszerű rács is elrettentő lehet.

A nyarat különösen kedvelik a betörők, ilyenkor ugyanis sok ingatlan üresen marad. Ebben az időszakban a rács mellett a riasztó, „a kutya harap” felirat, egy úgynevezett TV-szimulátor, valamint egy mozgásérzékelős lámpa is jól jöhet a háznál. Nagy értékű ékszereket és készpénzt nem érdemes otthon tárolni, különösen nem akkor, ha hosszú időre elutazunk.

Rovatok