Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült az eladás elől, szociális bérlakásokat építenek a ferencvárosi védett házban

2023. augusztus 13., vasárnap 18:49

Tizennyolc szociális bérlakást hoznak létre abban a ferencvárosi védett házban, amelyet 2018 januárjában – még a fideszes vezetés idején – egyszer már kis híján eladtak. Az újragondolt tervek alapján 2025 tavaszán az első lakók is beköltözhetnek a felújított épületbe.

Mintaértékű projekt készül Ferencvárosban, a Balázs Béla utca 27./B szám alatt található védett ház ugyanis teljesen megújul, ráadásul szociális lakásokat alakítanak ki benne.

A fejlesztésről a 24.hu számolt be, a lap emlékeztetett, hogy 2018 januárjában az akkor még fideszes vezetésű kerület – kizárólagos tulajdonosként – el akarta adni az ingatlant, amelyet 1890-ben Szeleczky E. Lajos építész és építőmester építtetett saját családja részére. 

A 2019-ben ellenzékivé váló Ferencváros 2020 februárjában ugyanakkor másképp döntött.

A részletekről a ferencvárosi önkormányzat egyelőre annyit közölt, hogy a projektet teljes egészében a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEVIX) bonyolítja le. 

A FEVIX már bőbeszédűbb volt, a vagyonkezelő elárulta: jelenleg a kiviteli terveken dolgoznak, amiknek novemberig kell elkészülniük, így az év végén ideális esetben már kiírhatják a kivitelezésről szóló közbeszerzést, 2025 tavaszán pedig már az első lakók is elfoglalhatják az otthonaikat.

A cég hozzátette: a 2023 júniusában még egy lakóval rendelkező ház eredeti alapterületének harmadát le kellett bontani, a most következő felújítás során a főfalak azonban már mind megmaradnak, és tizennyolc szociális bérlakást hoznak létre az épületben.

Rovatok