Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Szentgotthárd körül, a pszichiátriai otthon betegei testükkel kerestek pénzt a vezetőség tudtával

2023. augusztus 13., vasárnap 13:30

Súlyos vádakról ír legfrissebb közleményében az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány, miután a sajtóban megjelentek felvételek arról, hogy ágyi poloskáktól hemzseg egy beteg ágya az intézményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban, az esetről videófelvétel is készült. Az ápolók igyekeznek segíteni, cserélik az ágyneműket, de mint kiderült, ez sem ér semmit.

Később kitudódott, több ápoló is felmondott rövid időn belül a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, és információnk szerint hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt az áldatlan állapotok miatt.

Nem ez az első eset, hogy baj van

Az intézményben történtekre reagálva az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány azt írta, „megütközéssel, de nem meglepve értesültek” a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban tapasztalt állapotokról. A pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezet már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatosan, ezekről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedekben.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy 2015. június elején az alapjogi biztos jelentésére hivatkozva a Medical Online számolt be arról, hogy túlzsúfoltság és hiányos ellátottság jellemzi az intézményt, ahol a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan „rabruhát” kellett viselniük, hogy megakadályozzák az otthon elhagyását.

Megjegyzik, érdekes, hogy a mostani jelentések csaknem 200 fővel kevesebb bentlakóról szólnak. Az ombudsman azonban már 2010 áprilisában és 2013 júliusában is felhívta az intézmény figyelmét az alapjogi visszásságok orvoslására.

A testükkel kerestek pénzt

Az utóbbi jelentésből arra is lehetett következtetni, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a »testüket bocsátották áruba«, és ezt a vezetőség »elnézte«

– fogalmazott az alapítvány. Hozzáteszik, alapítványuk mintegy húsz évvel ezelőtt már továbbított panaszokat az otthonnal kapcsolatban, de volt, hogy szexuális zaklatás miatt kellett bejelentést tenniük.

Rovatok