Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: A Stipendium Peregrinum belépőjegy a legjobbak közé

2023. augusztus 15., kedd 18:48

Novák Katalin köztársasági elnök kedden azt mondta, a Stipendium Peregrinum ugródeszka a nagyvilágba és belépőjegy a legjobbak közé. Az ösztöndíjakat a Sándor-palotában adta át, Budapesten.

A köztársasági elnök, a program alapítója és fővédnöke elmondta, a 2019-ben indított Stipendium Peregrinum programra az elmúlt négy évben 579 fiatal pályázott, közülük

99-en nyerték el az ösztöndíjat, aminek köszönhetően a világ legjobb egyetemein tanulhatnak.

A 2023–2024-es tanévet a programnak köszönhetően 26 új ösztöndíjas kezdheti meg, emellett további 44 folytatja tanulmányait 9 ország 31 egyetemén.

A köztársasági elnök emlékeztetett: négy éve született az elhatározás, hogy indítsanak olyan programot Magyarországon, amely valóban egyedülálló, és amely a legtehetségesebbeknek nyit kaput a nagyvilágba.

Az ösztöndíjprogram azt üzeni:

a magyaroknak helyük van a legjobbak között,

de a magyar fiataloknak segíteni kell, és meg kell adni az esélyt arra, hogy megmutathassák tudásukat, megmérettethessék magukat a legjobbak között – mutatott rá Novák Katalin.

Az államfő kiemelte:

Ösztöndíjas bárki lehet, aki tehetséges és szorgalmas, jöhet jobb vagy szerényebb anyagi körülmények közül, kicsi településről, nagy vagy kicsi családból, lehet sportoló, művész, tudós.

A Stipendium Peregrinum ugródeszka a nagyvilágba, belépőjegy a legjobbak közé – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: ez annyit jelent, hogy megnyílt egy ajtó, de a belépőkön múlik, hogy mit kezdenek a lehetőséggel.

„Az ajtót átlépve ti magatok is ácsolhatjátok az ugródeszkát a saját hazátoknak” – fogalmazott Novák Katalin, kiemelve, az ösztöndíjasok is segítséget nyújthatnak az újonnan belépők számára.

Szerénynek kell lenni, amikor valóban komoly dolgokról van szó, de önbizalommal telten kell megmutatni, hogy a magyaroknak helyük van a legjobbak között

– fogalmazott a köztársasági elnök.

Rovatok