Index Vakbarát Hírportál

Több településen is emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

2023. augusztus 16., szerda 10:55

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A 32. héten a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat, de a növekedés az előző hetekhez képest kisebb mértékű – olvasható az NNGYK honlapján.

Hozzátették: a legtöbb helyszínen stagnáló tendencia tapasztalható.

Az alábbi településeken emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben:

Mint írták, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Debrecenben és Szolnokon az „alacsony”, 14 településen a „mérsékelt”, míg 6 helyszínen az emelkedett kategóriába sorolható.

Magyarországot is elérte az új omikron-variáns

Mint írtuk, Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológia Intézetének igazgatója elmondása szerint egész Európában elterjedt az új omikron-variáns, az Eris. A szakember szerint a vírus már egész biztosan jelen van Magyarországon, csak azt nem tudni, milyen arányban.

Az Eris tünetei nem annyira súlyosak, mint a korábbi variánsoké, azonban gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors omikron-variánsok. Ez a típusú megbetegedés kevésbé okoz komplikációt, és a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál sem valószínű.

Rovatok