Index Vakbarát Hírportál

Árverésre bocsátották a Köves Slomó-féle egyház ajándékba kapott ingatlanának egy részét

2023. augusztus 16., szerda 12:09

Egy tartozás miatt árverésre kellett bocsátani annak az állami pénzből épülő kulturális központnak egy részét, amelyet a Köves Slomó rabbi által vezetett Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) ingyen kapott a magyar államtól.

Az EMIH egy 2014-es kormánydöntéssel ingyen jutott hozzá a Baross utca 61. alatti, 3500 négyzetméteres irodaházhoz, amelyben egy több száz fő befogadására alkalmas rendezvényterem is található. A hitközség birtokába került irodaházba az elmúlt években több EMIH-közeli cég is bejelentkezett – írja a 24.hu.

A hitközség az épület mellett 2019 decemberében (egy újabb kormánydöntés alapján) nem kevés pénzt is kapott az ingyen megszerzett ingatlanhoz. Az 1,8 milliárd forint állami támogatás arra szolgált, hogy színházzá és kulturális központtá alakítsák át az irodaházat. Az átalakítást részletesen ismertettük Járdasziget nevű blogunkban.

A 24.hu szerint az EMIH ellen egy milliárdos nagyságrendű tartozás miatt rendeltek el végrehajtást, miközben még csak nemrég kezdődtek el az átépítési munkálatok. Schmidt Zoltán bírósági végrehajtó irodája végül júliusban

ÁRVERÉST TŰZÖTT KI A JÓZSEFVÁROSI IRODAHÁZ EGY RÉSZÉRE, EGY 157 NÉGYZETMÉTERES FÖLDSZINTI HELYISÉGRE.

A 24.hu szerint ebben a helyiségben egy kóser étterem és kávézó működését helyezte kilátásba az EMIH. A kikiáltási ár 67 millió forint volt, és az árverés vége szeptemberben lett volna, de miután a hírportál megpróbált információt szerezni a tranzakció hátteréről, törölték az akkor már hetek óta tartó licitet.

Ezzel összefüggésben utóbb Megyeri Jonatán, a hitközség kommunikációs igazgatója azt közölte a portállal, a probléma időközben megoldódott, mivel a tartozást sikerült kiegyenlítenie az EMIH-nek.

Az árverés visszavonása, valamint a jogcím nélküli jelzálog törlésének rendezése folyamatban van

– írta a szóvivő, hozzátéve, hogy az épület felújítása a tervezett ütemben halad tovább.

Rovatok