Index Vakbarát Hírportál

A kormánykritikus elemző földbe döngölte az ellenzéki politikát

2023. augusztus 18., péntek 20:03

Ruff Bálint szerint a rossz gazdasági adatok miatt a kormánynak veszítenie kellene a népszerűségéből, és ennek egy tőle jobbra vagy balra lévő párt erősödését kellett volna okoznia. Magyarországon ez mégsem következett be, ami annak is betudható, hogy az ellenzék szellemi, szervezeti és politikai mélypontra került idén nyáron, és teljesen elszakadtak a választóktól.

A szakember szerint komoly problémára utal, hogy az ellenzék semmilyen a kormányra nézve problémás ügyből nem tudott profitálni. Úgy véli, hogy az ellenzék az elmúlt tizenhárom évben nem tudott alternatívát mutatni, és nem ismeri már a saját választóit sem.

Az egész Fidesz-politikával szembemenő kérdések merültek fel. Ha csak egyet megfogtak volna, akkor abból lehetett volna legalább egy minimális politikát csinálni, de a nyaralás nyilván ezt felülírta

– mondta a Szabad Európának Ruff Bálint kampánytanácsadó az ellenzéki politizálásáról. A szakértő úgy látja, hogy a társadalom kiábrándult, miközben még a nem kormánypárti szavazók sem tudják megnevezni a Fidesz alternatíváját.

A tanácsadó úgy véli, hogy a kormány politikájának ellentmondásaira sem hívja fel a figyelmet az ellenzék. Példaként említette, hogy az épülő akkumulátorgyárakban nagyszámú külföldi munkavállaló fog dolgozni, miközben a kormány bevándorlásellenes, és óriási összegekkel támogatja a gyárak megépülését. Ruff nem érti, hogy az ellenzék miért nem hívja fel erre az ellentmondásra a figyelmet, miért nem beszél erről a kérdésről.

Soros György kivonulása

Ruff szerint Soros György magyarországi munkássága sok negatív és egyben sok pozitív dologgal járt együtt. Az egyik fő negatívumnak tartja, hogy a magyar civil társadalom nem tudott önellátóvá válni egy ekkora fődonor mellett, mint a Nyílt Társadalom Alapítványai. 

A szakember Tusványossal összefüggésben azt mondta, hogy az ellenzéknek nagyon kevés saját intézménye van önmaga eltartásán túl. „Évtizedes hiány, hogy nincs egy szellemi műhelye az ellenzéknek” – fogalmazott.

Amikor az ellenzék elitjének egy része Budán lakik, és van pénzük és idejük több hónapot akár külföldön nyaralni, a szavazóinak meg nem, akkor van egy óriási szakadék. Hiányzik a megértés, hogy kiket és hogyan akarunk képviselni. Ezt az alapvető politikai munkát el kéne végezni, helyette a status quo fenntartásán dolgoznak

– mondta Ruff Bálint, hozzátéve, hogy a „hibrid rezsimek ellenszerét magunknak kéne felfedezni”.

Rovatok