Index Vakbarát Hírportál

Pécsett és Debrecenben már biztosan nem lesz tűzijáték

2023. augusztus 18., péntek 16:48

A legnagyobb megyei jogú városok közül kettő már leszokott a másutt nagy érdeklődésre számot tartó ünnepi látványosság megszervezéséről. A Szent István-napi szokás egészen a 19. századig nyúlik vissza.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án két megyeszékhelyen már lemondtak az esti tűzijáték megrendezéséről. Pécs polgármestere, Péterffy Attila azt írta közösségi oldalán, hogy

a költséges parádé árát most is a pécsiekre, Pécsre fordítjuk.

Azt is jelezte, hogy tűzijáték már tavaly sem volt, az államalapítás ünnepén elmaradt esemény árát a keleti városrészben, a Keller János-tömb felújítására, parkosítására fordították. A szilveszteri tűzijáték költségeiről korábban szavazást írtak ki, ezen a megkérdezett pécsiek jelentős többsége úgy döntött, hogy az árából 90 rászoruló pécsi családnak vásároljon a város tűzifát a hideg időszakra.

Debrecenben sem lesz tűzijáték, az államalapításról ünnepélyes országzászló felvonással, kenyérszenteléssel, valamint a Szent István szobornál történő koszorúzással emlékezik meg Debrecen városa – tudta meg a haon.hu. Emellett virágkarnevállal ünnepelnek a cívis városban, és a már 48. alkalommal megrendezett Debrecen Nagydíjon felbőgnek a salakmotorok is.

A fővárosban a központi állami rendezvény része az esti tűzijáték. Ez ügyben Budapest főpolgármester is megszólalt, azt hangsúlyozva, hogy ez a magyar szokás olyan káros szenvedély, amiről ideje lenne leszokni. 

Augusztus 20-án Szent István napját egyes feljegyzések szerint először 1829-ben ünnepelték tűzijátékkal, 1835-ben pedig a Városligetben már egészen biztosan.

Rovatok