Index Vakbarát Hírportál

Előléptették a Magyar Honvédség vezérkari főnökét

2023. augusztus 19., szombat 07:47

Novák Katalin köztársasági elnök vezérezredesi rendfokozatba léptette elő Böröndi Gábor altábornagyot. A döntés Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára született meg.

Vezérezredessé léptették elő Böröndi Gábort, a Honvéd Vezérkar főnökét, a Magyar Honvédség parancsnokát. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A honvédelmi miniszter előterjesztésére dr. Böröndi Gábor László altábornagyot 2023. augusztus 20-ai hatállyal vezérezredes rendfokozatba előléptetem

– áll a Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által szignózott határozatban. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára április végén Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét bízták meg.

Böröndi altábornagy legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarfőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját – közölték a kinevezésekor. Vezérkari főnöksége előtt Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője volt a NATO-ban és az EU-ban.

Emlékezetes, hogy két éve Ruszin-Szendi Romuluszt is előléptették – pár hónappal a vezérkari főnökké való kinevezése után.

Rovatok