Index Vakbarát Hírportál

Jön a nagy eső: másodfokú riasztást adtak ki

2023. augusztus 19., szombat 17:55

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén egészen 2023. augusztus 20., vasárnap éjfélig. A riasztás leginkább a keleti országrészt érinti, de nyugaton is lehetnek zivatarok. Több járásban kettes fokozatú, narancssárga riasztás van érvényben.

A légköri feltételek az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint továbbra is alkalmasak lehetnek zivatarcellák kipattanásához, jellemzően már csak izolált formában, szórványosan az országban.

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, azonban kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (~60-80 kilométer per óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) is előfordulhat.

Estétől, késő estétől a zivatarok várhatóan lecsengenek. Vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulásához, amelyek estére mindenütt lecsengenek.

Minden vármegyére figyelmeztetést adtak ki

Az összes magyar vármegyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az egész országra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Emellett felhőszakadás miatt is figyelmeztetés van érvényben, de ez nem minden vármegyét érint ugyanolyan mértékben. A keleti, délkeleti országrészre másodfokú figyelmeztetést adtak ki az alábbi vármegyékben:

Ezekben a megyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

A katasztrófavédelem közösségi oldala szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat ismét másodfokú riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt. Az érintett területeken rövid idő alatt akár ötven milliméternél is több eső eshet.

Vasárnap is kánikula lesz

Éjszakára nagyrészt kiderül az ég, majd vasárnap napos idő valószínű gomolyfelhőkkel. Helyenként – leginkább az északkeleti, keleti és délkeleti tájakon – fordulhat elő futó zápor, zivatar.

Vasárnap a légmozgás alapvetően gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Napközben napos idő várható gomolyfelhőkkel. Helyenként – nagyobb eséllyel az északkeleti, keleti, valamint délkeleti tájakon – kialakulhat a délután folyamán futó zápor, esetleg zivatar.

A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csak néhol lehet egy-egy élénk széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütés várható. Szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet, és környezetükben átmeneti szélerősödés is lehet – írja a met.hu.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok