Index Vakbarát Hírportál

Zivatar, felhőszakadás, kánikula lesz vasárnap – kiadták a figyelmeztetést

2023. augusztus 20., vasárnap 06:51

Vasárnap az ország döntő részén veszélyes időjárási jelenség nem várható, de főként az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain esély mutatkozhat néhány zivatar kialakulására. Az erősebb gócokat intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jégeső kísérheti lokálisan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat első és másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és magas hőmérséklet miatt.

Vasárnap csak kevés felhő lesz felettünk, a napsütésé lesz a főszerep. Átmenetileg egy-egy kisebb zápor, esetleg zivatar csak keleten, északkeleten fordulhat elő délután. Nem lesz jelentős a légmozgás – írja az Időkép. Hajnalban nyugaton pára-, ködfoltok képződhetnek, a minimumok 16–21 fok között alakulnak.

Napközben 30 és 35 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk.

Zivatarok és hőség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes és kettes fokozatú figyelmeztetést adott ki Magyarország szinte összes vármegyéjére. Citromsárga riasztás van érvényben magas hőmérséklet miatt

Zivatar miatt szintén citromsárga riasztás van érvényben

míg Csongrád-Csanád vármegyében felhőszakadás miatt is kiadták a figyelmeztetést. Továbbá magas hőmérséklet miatt narancssárga riasztás van érvényben Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Fokozódik a kánikula

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hét utolsó napján sem érkezik front, de fokozódik a kánikula. A párásabb tájakon hajnalban felerősödhetnek az ízületi bántalmak. A hőség miatt keringési problémák, fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás előfordulhat.

Sokaknál fáradékonyság, dekoncentráltság, rossz közérzet is felléphet. Záporok, zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat. Az egyre melegedő éjszakák miatt álmatlanság, alvászavarok előfordulhatnak.

Rovatok