Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter nem kenyeret sütött, hanem bejelentéssel készült augusztus 20-ra

2023. augusztus 20., vasárnap 15:43

A Jobbik volt elnöke és miniszterelnök-jelöltje a pártból való viharos távozása után mozgalmat alapított A Nép Pártján Mozgalom néven, amely az államalapítás ünnepén párttá vált.

„A Nép Pártján párttá alakult. Győztes ellenzéket építünk!” – írta közösségi oldalán Jakab Péter. A politikus a Jobbikból való kilépése után alapított mozgalmat A Nép Pártján Mozgalom néven, ebből alakított pártot az államalapítás ünnepén.

Jakab egy közelmúltban adott interjújában beszélt arról, hogy az önkormányzati választásokon nem akar együttműködni korábbi pártjával, mert azt gondolja, hogy a Jobbik a kormánypárt trójai falova. 

Azt a pártot, amelyik olyan szinten elárulta a saját közösségét, mint a Jobbik, el kell temetni

– mondta a politikus, hozzátéve, hogy A Nép Pártján célja nem az, hogy elvegyék a többi ellenzéki párt szavazóit, hanem hogy az apolitikus választókat szólítsák meg.

A leghatékonyabb eszköznek azt tartja, hogy a politikusok elvegyülnek a nép között, lemennek a cigánysorra, bemennek a kocsmákba, esetlegesen felmennek a választópolgárok lakására, hogy személyesen is meg tudják győzni őket arról, hogy érdemes bizalmat szavazni pártjuknak. Állítása szerint ő is ezt csinálja.

A módszer hatékonysága a személyességben rejlik, ugyanis az emberek félnek nyílt tereken, ellenzéki lakossági fórumokon mutatkozni

– fogalmazott Jakab Péter.

Egy éve lépett ki a Jobbikból

A politikus közel napra pontosan egy éve jelentette be, hogy kilép abból a pártból, amelyet a választásokra készülve vezetett.

Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha

– mondta akkor. Jakabot a tavalyi országgyűlési választások után még hetven százalék feletti szavazataránnyal választották újra a párt elnökévé. Nagyjából pontosan egy hónappal később viszont már azt jelentette be, hogy lemond az elnöki tisztségről, mert az elnökség kivette a kezéből a Jobbik irányítását.

A párt jelenlegi elnöke, Gyöngyösi Márton nyílt levelében a kilépés előtt azt írta Jakabnak, hogy szívesen dolgozna együtt azzal a Jakab Péterrel, akit korábban megismert, mert „annak a Jakab Péternek van helye és lenne feladata is a Jobbikban”.

Rovatok