Index Vakbarát Hírportál

Hőségriasztást rendeltek el csütörtök éjfélig Magyarország egész területére

2023. augusztus 21., hétfő 15:14

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő délutántól csütörtök éjfélig. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is figyelmeztetett a hőség veszélyeire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére – adta hírül az MTI. A riasztás hétfő 14 órától csütörtök éjfélig van érvényben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ figyelmeztetett, hogy az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében szív- és érrendszeri panaszokat okozhat a nagy hőség, és érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Felhívták a figyelmet, hogy 11–17 óra között lehetőleg tartózkodjunk hűvös helyen, és kerüljük a fizikai munkát.

Nagyon fontos, hogy senki ne hagyjon gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt 50-60 Celsius-fokra is felmelegedhet.

Kérték azt is, hogy csak a kijelölt tűzrakó helyen rakjunk tüzet, és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom, valamint a strandolóknak azt ajánlották, hogy tartózkodjanak árnyékban, és használjanak magas faktorszámú fényvédőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a hét elején napos idő várható, 31-36 Celsius-fok között lesznek a csúcsértékek. Szerdán északkeleten, keleten időszakosan erősen felhős lesz az ég, és előfordulhatnak záporok, zivatarok is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok